Επιτυχία η μη αναφορά στην Αλβανία στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής

Επιτυχία η μη αναφορά στην Αλβανία στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής

Στο θέμα της Αλβανίας σε σχέση με τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κώστας Λάβδας, μιλώντας στο Ertnews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» (Κ. Παπαχλιμίντζος – Χ. Βίδου).

Απαντώντας σε ερώτηση για την Αλβανία όπου στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει λέξη για την Ελλάδα και αν εκτιμά ότι είναι μια κατάκτηση της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και γιατί ο Όλαφ Σολτς τόσο ανοιχτά τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, λέγοντας ότι έχει κάνει μεταρρυθμίσεις τις οποίες για τις οποίες θα πρέπει να ανταμειφθεί, ο κ. Λάβδας ανέφερε πως: ««Νομίζω ότι εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι γενικό η γενική θέση της Γερμανίας ότι πρέπει η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Σε αυτό δεν διαφωνεί και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαφές αυτό, η Ελλάδα μάλιστα συνεχώς το προβάλλει.

Το άλλο είναι πιο ειδικό ζήτημα και έχει να κάνει και με τα γερμανικά συμφέροντα. Επίσης οικονομικά συμφέροντα στην Αλβανία και επίσης τη στήριξη μέσω Γερμανίας, προς την Αλβανία και χωρών μέσω Γερμανίας όμως, όπως η Ιταλία που στηρίζει βεβαίως. Είδατε και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυρίας Μελόνι και του κυρίου Ράμα. Αναφέρομαι στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό κυρίως. Άρα η Γερμανία προβάλει μια γενικότερη εικόνα. Να θυμίσω ότι κάτι είπαμε και πριν, ότι η προσχώρηση νέων μελών στην Ένωση είναι ζήτημα που προϋποθέτει ομοφωνία.

Βεβαίως ο Σολτς έκανε έναν υπαινιγμό αναφερόμενος, υποθέτω, στο άρθρο 31, παράγραφο 2, που λέει ότι κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις αυτές για την ομοφωνία, μπορεί να υπάρξει μια πλειοψηφία, εφόσον εκδίδεται απόφαση που έχει να κάνει με στρατηγικούς στόχους της Ένωσης.

Είναι λιγάκι σαν διπλωματική πίεση προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι ξέρετε, μπορούμε να το δούμε και αλλιώς, ότι είναι στρατηγικός στόχος αυτή τη στιγμή η διεύρυνση και να προχωρήσουμε σε μία πίεση για σας μεγαλύτερη. Νομίζω ότι είναι επιτυχία πάντως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Αλβανία και να θυμόμαστε κάτι άλλο. Ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημόσια, είναι βέβαιο ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση και προς την Αλβανία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κάνει κάποια υποχώρηση. Η Αλβανία αναμένεται από όλους, όχι μόνο από την Ελλάδα, να δείξει καλή θέληση στο θέμα Μπελέρη. Δεν γίνεται διαφορετικά και αυτό πρέπει να το πούμε».

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου