Χωρίς οικονομική επιβάρυνση από το ελληνικό τελωνείο η μεταφορά σορού στην Αλβανία

Χωρίς οικονομική επιβάρυνση από το ελληνικό τελωνείο η μεταφορά σορού στην Αλβανία

Τον περασμένο Ιούνιο, αλβανικά δημοσιεύματα έκαναν λόγω για σκανδαλώδη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει δασμούς στην μεταφορά σορών από την Ελλάδα στην Αλβανία. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν σε βορειοηπειρωτικές ιστοσελίδες άρθρα που ανέφεραν πως πέραν των δαπανών της μεταφοράς και της κηδείας, οι Βορειοηπειρώτες καλούνται να πληρώσουν 800 ευρώ στο τελωνείο για την μεταφορά των οικείων τους στον τόπο ταφής στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ ερευνήσαμε το θέμα και διαπιστώσαμε πως οι διάφορες καταγγελίες δεν τεκμηριώνονται.

Τι λέει ο νόμος
O Τελωνειακός Κώδικας της Ελλάδας, είναι εναρμονισμένος με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (ΕΤΚ) ο οποίος καθορίζει τους γενικούς κανόνες και τα καθεστώτα που εφαρμόζονται στα αγαθά που εισέρχονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Τελωνειακό Κώδικα της χώρας, για την μεταφορά σορού ή τέφρας εκτός της ελληνικής επικράτειας απαιτείται η απλουστευμένη διασάφηση από αρμόδιο εκτελωνιστή. Τα φέρετρα που περιέχουν σορούς και οι τεφροδόχοι που περιέχουν τέφρα απαλλάσσονται από δασμούς και τέλη.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους κοντινούς του αποβιώσαντος;
Για την μεταφορά της σορού στον τόπο ταφής του, επικοινωνούμε με γραφείο τελετών το οποίο αναλαμβάνει όλες τις διεκπεραιώσεις και την μεταφορά με νεκροφόρα. Για όλες αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν κόστη (μεταφορά, παράβολα κτλ). Μία από τις διαδικασίες που συντονίζει το γραφείο τελετών είναι η πρόσληψη εκτελωνιστή. Ο εκτελωνιστής είναι υπεύθυνος για τις ενέργειες που αφορούν το τελωνείο.

Κόστος
Τονίζεται ότι για την εξαγωγή της σορού από την χώρα δεν υφίστανται δασμοί ή άλλα τέλη. Τα ελληνικά τελωνεία ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να ζητήσουν οποιοδήποτε ποσό. Ο εκτελωνιστής όμως, για τις υπηρεσίες του αμείβεται (όπως αμείβεται το γραφείο τελετών, ο οδηγός της νεκροφόρας κοκ) και αποδίδει στο κράτος ένα ποσοστό ως ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτελέσεως Τελωνειακών Εργασιών) το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 – 25 ευρώ. Η ίδια η αμοιβή του εκτελωνιστή υπολογίστε ότι είναι η αμοιβή ενός ελεύθερου επαγγελματία που θα απασχοληθεί για περίπου μία ώρα για μια υπόθεση.

Τι να προσέξετε
Αν βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση κατά την οποία πρέπει να κανονίσετε την μεταφορά σορού εκτός Ελλάδας, φροντίστε να βρείτε ένα κατάλληλο γραφείο τελετών με πείρα σε μεταφορές για ταφή εκτός χώρας. Αν σας ζητηθεί να πληρώστε χρήματα για το τελωνείο, μπορείτε να ζητήστε ανάλυση των απαιτούμενων ποσών και φυσικά το αντίστοιχο παραστατικό. Το ελληνικό κράτος δεν εισπράττει χρήματα χωρίς απόδειξη είσπραξης.

Σε περίπτωση που σας ζητηθεί να πληρώσετε δασμούς απευθυνθείτε στις οικείες αρχές (αστυνομία, τελωνείο) και αναζητήστε άλλο γραφείο τελετών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου