Το ελληνικό σχολείο στους Αγίους Σαράντα, κρατεί την πρωτιά

Το ελληνικό σχολείο στους Αγίους Σαράντα, κρατεί την πρωτιά

Δέκα μικρούληδες θα καθίσουν εφέτος στα θρανία της Πρώτης τάξης του ελληνικού σχολείου των Αγίων Σαράντα, Από το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, με τις ανθοδέσμες στα χέρια και το χαμόγελο στα χείλη, περικύκλωσαν τη δασκάλα τους Θωμαΐδα Σώνου, για να συνεχίσουν μαζί της την πορεία των γνώσεων.

Είναι η 29η σχολική χρονιά που συνεχίζει τη διαδρομή του το σχολείο αυτό με συνολικά 120 μαθητές, δείχνοντας πως αυτό επιμένει να κρατεί την πρωτιά, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών, στο είδος του.

Είναι γνωστό το ιστορικό του σχολείου αυτού, όπως κι αυτό των ελληνικών σχολείων του Αργυροκάστρου, Δελβίνου και των χωριών με μεικτό πληθυσμό Μετόχι, Μπίστρισσα, Εξαμίλια και ΜΤΣ, ένα ιστορικό τεράστιου αγώνα, διαπερατός με συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, αποχή μαθητών και δασκάλων από τα μαθήματα, συγκρούσεων και προστίμων στους γονείς από την αστυνομία. Βγήκαμε όμως νικητές. Τα σχολεία αυτά λειτούργησαν και τα μοναδικά στο είδος τους που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι αυτά των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Τα άλλα έκλεισαν λόγω μαθητών.

«Καταργήσαμε την εντολή της εγγραφής των μαθητών στο ελληνικό σχολείο με τον όρο και οι δυο γονείς τους είναι ελληνικής καταγωγής, μας ήρθαν και μαθητές από την Ελλάδα και έχουμε έναν σημαντικό αριθμό», μας λέει η Διευθύντρια του σχολείου «Αντέμ Σέμε» Άρτα Λιάσκου, που διορίστηκε εφέτος στη θέση αυτή, μια ελληνικής καταγωγής που θα καλύπτει και το ελληνικό σχολείο. Τα βιβλία ήρθαν όλα και σύντομα θα γίνει η διανομή τους.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές, που κάθισαν την ημέρα αυτή στα θρανία όλων των σχολείων.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου