Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την άνοδο των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα

Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την άνοδο των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα

Εκατοντάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο στα Τίρανα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των καταναλωτικών αγαθών.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, από το Δεβόλη στο Νότο, αλλά και βόρεια στη Σκόδρα και την παραθαλάσσιας πόλη του Δυρραχίου.

Εκτός αυτού στους πολίτες διαδηλωτές προστέθηκαν και πυροσβέστες που απαιτούν καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας. Οι πυροσβέστες ανέφεραν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν πληρώνονται υπερωρίες αν και εργάζονται τα βράδια και ότι ο βασικός μισθός των 37.000 λεκ (300 ευρώ) το μήνα δεν είναι αρκετός για να τους συντηρήσει.

Χθες, εκατοντάδες Αλβανοί πολίτες διαδήλωσαν και στα Τίρανα για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία που κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, κρατώντας πλακάτ. Επίσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για την κατάσταση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο πόλεμος δεν είναι στην Αλβανία και οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών είναι απαράδεκτες.

Ακόμη κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τις εταιρείες για συνωμοσία για να διογκώσουν τις τιμές και κάλεσαν επίσης τον Ράμα να μειώσει τους φόρους σε καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και τη βενζίνη.

Επί του παρόντος, οι τιμές των αλβανικών καυσίμων είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και 17ες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ημερήσιου εισοδήματος. Ένα λίτρο καυσίμου είναι σήμερα 260 λεκ το λίτρο, που ισοδυναμεί με 2,08 ευρώ. Η Αλβανία είναι επίσης μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με ελάχιστο μισθό μόλις 240 ευρώ το μήνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου