Σε ποιον ανήκουν οι τράπεζες στην Αλβανία;

Σε ποιον ανήκουν οι τράπεζες στην Αλβανία;

Η ομαλή λειτουργία της οικονομίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες, οι οποίες διαχειρίζονται τις καταθέσεις, χορηγούν δάνεια και εξασφαλίζουν την απαραίτητη ρευστότητα. Στην Αλβανία, ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει ενδιαφέρουσα εικόνα, με τα άλλα κεφάλαια να παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, 11 τράπεζες δραστηριοποιούνται στην αλβανική αγορά, αριθμός σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξιοσημείωτο είναι ότι κυριαρχούν οι ξένες χώρες, με τα κεφάλαιά τους να προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τουρκία.

Περίπου το 55% αυτών, με κεφάλαια από χώρες της ΕΕ και την Τουρκία

Πιο συγκεκριμένα, με ξένα κεφάλαια λειτουργούν 6 τράπεζες, εκ των οποίων οι 5 από χώρες της ΕΕ και 1 από την Τουρκία. Παράλληλα, 5 τράπεζες στηρίζονται σε εγχώρια κεφάλαια, παρουσιάζοντας σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια, από 3 το 2015 σε 4 το 2019 και 5 το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία τραπεζών με κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία έως το 2021, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην αλβανική αγορά.

Ενώ η παρουσία ξένων κεφαλαίων είναι σαφώς κυρίαρχη, η σταδιακή αύξηση των τραπεζών με εγχώρια κεφάλαια είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, που μαρτυρεί την ενίσχυση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συνολικά, η εικόνα του αλβανικού τραπεζικού τομέα είναι ενθαρρυντική, με τις ξένες επενδύσεις να λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη και τις εγχώριες τράπεζες να διεκδικούν μερίδιο αγοράς. Η μελλοντική πορεία του κλάδου θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η πολιτική σταθερότητα, η τακτική ανάπτυξη και η υγιής τραπεζική διακυβέρνηση.

Διαβάστε και:

...

Αλβανία: Τράπεζες με τοπικά κεφάλαια κατέχουν το 34,9% του τραπεζικού τομέα στη χώρα

Το βάρος των τραπεζών με αλβανικά κεφάλαια στην τραπεζική αγορά αυξάνεται περαιτέρω φέτος. Τα στατιστικά στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι στο τέλος του 9ου μήνα του 2023, τράπεζες μ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου