Αλβανία: Οι κρατικοί φορείς ενέργειας εξαφάνισαν 180 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Οι κρατικοί φορείς ενέργειας εξαφάνισαν 180 εκατ. ευρώ

Ενώ απλοί πολίτες, συνταξιούχοι και ΑΜΕΑ στην Αλβανία κινδυνεύουν με φυλάκιση για μη πληρωμή λογαριασμών ενέργειας, τα στελέχη των κρατικών φορέων ενέργειας OSHEE, KESH και OST φαίνεται να αδιαφορούν για τις τεράστιες απώλειες εκατομμυρίων.

Εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από τα ταμεία ή χάνονται σε αδιαφανείς διαγωνισμούς, χαρακτηρίζονται ως "απώλειες δικτύου" ή "τεχνικές απώλειες", στερώντας τον κρατικό προϋπολογισμό από ζωτικά έσοδα.

Το παράδοξο έγκειται στο ότι η έλλειψη χρημάτων συμβαίνει σε μια χώρα που καταναλώνει ό,τι παράγει ή αγοράζει. Δεν πρόκειται για απλές απώλειες, αλλά για κακοδιαχείριση και κλοπή.

Οι απώλειες φαντάζουν ακόμα πιο εξωφρενικές όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουν επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ στον τομέα για την βελτίωσή του.

Αυτοί οι τρεις κρατικοί φορείς του Υπουργείου Ενέργειας, που κάποτε αποτελούσαν πηγή εσόδων, έχουν μετατραπεί σε "μαύρες τρύπες" δημόσιου χρήματος.

Από τον προϋπολογισμό των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, η τύχη των 670 εκατομμυρίων ευρώ παραμένει άγνωστη, καθώς ο OSHEE και η KESH δεν αποκαλύπτουν τα υπόλοιπα. Μόνο για το 2021-2022, 257 εκατομμύρια ευρώ σε διαγωνισμούς δόθηκαν σε μόλις μία ή δύο εταιρείες, συχνά με αθέμιτες μεθόδους.

Αυτές οι "χρυσές" ευκαιρίες έχουν μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για μέλη οικογενειών πρώην αστυνόμων και "στρατηγικούς επενδυτές", αποκλείοντας κάθε έλεγχο και διαφάνεια.

Η αδυναμία λειτουργίας του χρηματιστηρίου, οι παράνομες συναλλαγές και οι διαμάχες για τα χρέη αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου της σπατάλης χρημάτων.

Τα χρέη μεταξύ τροφοδοτούν διαρκείς διαμάχες, με τα μέρη να διαφωνούν για τα ποσά. Η αρχική διαφορά 25 εκατομμυρίων ευρώ εξελίχθηκε σε 9 δισ. έως 18,3 δισ. λεκ (90 έως 183 εκατομμύρια ευρώ), με τις δημόσιες εταιρείες να αδυνατούν να συμφωνήσουν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου