Το ευρώ προσπαθεί να δώσει «σημάδια ζωής» σε σχέση με το λεκ

Το ευρώ προσπαθεί να δώσει «σημάδια ζωής» σε σχέση με το λεκ

Η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ έναντι του αλβανικού λεκ φέρνει άνισες επιπτώσεις στην αλβανική οικονομία.

Αφού κατέγραψε τη Δευτέρα τη χαμηλότερη αξία φέτος έναντι 100,78 λεκ, αναφερόμενη στη μέση ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε μικρή άνοδο, ανταλλάσσοντας την Τρίτη στα 101,03 λεκ. Την ίδια τάση έχουν σημειώσει και άλλα νομίσματα.

Από τη μία πλευρά, πλήττονται τα νοικοκυριά που βασίζονται στα εμβάσματα από μετανάστες στο εξωτερικό, καθώς η μείωση της αξίας του ευρώ μειώνει την αγοραστική δύναμη αυτών των εμβασμάτων. Επιπλέον, οι αλβανικές επιχειρήσεις που έχουν συμβόλαια σε ευρώ υφίστανται μείωση των εσόδων τους, καθώς η μετατροπή ευρώ σε λεκ αποφέρει λιγότερα χρήματα.

Από την άλλη πλευρά, η φθηνότερη αγορά ευρωπαϊκών αγαθών ωφελεί τις αλβανικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα κέρδη τους και μειώνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση επίσης ωφελείται, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μειώνεται, διότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι σε ευρώ.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών παρά την υποτίμηση, ενώ η αγοραστική δύναμη δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, καθώς οι τιμές των προϊόντων παραμένουν σταθερές.

Επιπλέον, η επίδραση της υποτίμησης εξαρτάται από τη διάρκειά της και τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Τυχόν αντίστοιχες μεταβολές σε άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ, μπορούν να φέρουν αντίθετες επιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου