Αλβανικές επιχειρήσεις στρέφονται προς την εγχώρια αγορά για ενίσχυση των αγροτών

Αλβανικές επιχειρήσεις στρέφονται προς την εγχώρια αγορά για ενίσχυση των αγροτών

Η ισοτιμία του νομίσματος έφερε δυσκολίες στις εξαγωγές, ωθώντας κάποιες αλβανικές επιχειρήσεις να στραφούν στην εγχώρια αγορά με νέα προϊόντα.

Η Αλβανία, κάποτε με μεγάλα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων, βασίζεται πλέον σε εισαγωγές.

Η παραγωγή λιπασμάτων απαιτεί ανάμειξη υλικών, τα οποία μπορούν να εισαχθούν και η ανάμειξη να γίνει στην Αλβανία. Η τοπική παραγωγή θα ήταν κερδοφόρα και θα βοηθούσε τους αγρότες, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.

Παρόμοια τακτική ακολουθούν και οι εξαγωγείς καστάνων. Η αξία ενός κιλού φρέσκου κάστανου αυξάνεται 10 φορές όταν γίνεται γλυκό, το ίδιο και για τα άγρια φρούτα.

Η Αλβανία έχει μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων, αλλά η αλυσίδα επεξεργασίας τροφίμων είναι υποανάπτυκτη. Οι επιχειρήσεις του κλάδου τονίζουν την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στους καταναλωτές, ώστε να προτιμούν αλβανικά προϊόντα.

Παρά την υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστική τιμή, τα αλβανικά προϊόντα υστερούν στις σούπερ μάρκετ. Η Κίνα στέλνει φθηνή μαρμελάδα, ενώ τα μήλα της Κορυτσάς σαπίζουν.

Οι μεταποιητές ζητούν έλλειψη τοπικών κινήτρων για σύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό. Η ευαισθητοποίηση ξενοδοχείων και εστιατορίων για προμήθεια τοπικών προϊόντων θα βοηθούσε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου