Γαλλία-Αλβανία: Νέα φιλία με φόντο τη μεταναστευτική κρίση;

Γαλλία-Αλβανία: Νέα φιλία με φόντο τη μεταναστευτική κρίση;

Για δεκαετίες, η σχέση Γαλλίας-Αλβανίας χαρακτηριζόταν από μετριοπαθή εμπορική συνεργασία και έλλειψη στρατηγικού ενδιαφέροντος από πλευράς Γαλλίας. Η επένδυση της Voltalia στο φωτοβολταϊκό πάρκο Καραβαστά αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση. Επιπλέον, η Γαλλία έχει επιδείξει σκεπτικισμό για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, τους τελευταίους 5 μήνες, μια απροσδόκητη φιλία έχει ανθίσει μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Macron και του Αλβανού Πρωθυπουργού Rama. Σε δύο συναντήσεις, ο Macron έχει επαινέσει τον Rama, με φόντο συζητήσεις που αγγίζουν πιθανόν το θέμα της εθνικής ασφάλειας.

Ενώ η Αλβανία έχει συνδέσει την ύπαρξή της στο ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ, η Γαλλία αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο πιεστική μεταναστευτική κρίση από την Κεντρική Αφρική. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Macron για αδυναμία στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μήπως η φιλία με τον Rama κρύβει ένα σχέδιο για τη δημιουργία "γαλλικών" στρατοπέδων στην Αλβανία για μετανάστες που φτάνουν στις γαλλικές ακτές;

Αυτή η υπόθεση δεν είναι απίθανη, λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο του συμφώνου Rama-Meloni.

Μετά την άνοδό της στην εξουσία, η Meloni έδειξε μεγάλη συμπάθεια προς τον Rama. Η συνεργασία τους οδήγησε στην ίδρυση κέντρων υποδοχής στην Αλβανία για Αφρικανούς πρόσφυγες που θα φτάνουν στις ιταλικές ακτές.

Ο Rama δικαιολόγησε τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η Αλβανία όφειλε βοήθεια στην Ιταλία, η οποία είχε φιλοξενήσει χιλιάδες Αλβανούς τη δεκαετία του '90.

Με παρόμοια λογική, ίσως ο Rama να επικαλεστεί ένα "ιστορικό χρέος" προς τη Γαλλία, λόγω της μετανάστευσης Αλβανών στη Γαλλία τη δεκαετία του '90 και το 2015-2016.

Η ενδεχόμενη δημιουργία στρατοπέδων για μετανάστες στην Αλβανία θα φέρει αντιδράσεις στην αλβανική κοινωνία, η οποία έχει ήδη εκφράσει δυσαρέσκεια για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου