Παγκόσμια Τράπεζα: Χρειάζεται σημαντικός μετασχηματισμός της οικονομίας στην Αλβανία

Παγκόσμια Τράπεζα: Χρειάζεται σημαντικός μετασχηματισμός της οικονομίας στην Αλβανία

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας το 2024 θα συνεχίσει να παραμένει στο επίπεδο του 3,3%. Και για να προχωρήσουμε περαιτέρω, θα χρειαστεί ένας μεγάλος μετασχηματισμός της οικονομίας προς υψηλότερη παραγωγικότητα και υψηλότερους μισθούς.

«Χρειάζεται σημαντικός μετασχηματισμός της οικονομίας προς υψηλότερη παραγωγικότητα και θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς. Ο ιδιωτικός τομέας στην Αλβανία έχει χαμηλό επίπεδο καινοτομίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο υποχρησιμοποιείται και δεν ενδυναμώνεται. Απαιτούνται περισσότερες γνώσεις ανθρώπινου δυναμικού και αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή η Αλβανία βρίσκεται σε φάση κινδύνου να φτάσει σε επίπεδη κατάσταση και να μην έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει σε υψηλότερο επίπεδο».

Επίσης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι ο τουρισμός θα είναι μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι υπηρεσίες θα είναι ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης. Ο τουρισμός θα διαδραματίσει βασικό ρόλο καθώς και η ακίνητη περιουσία και η κατασκευαστική δραστηριότητα»

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε την τακτική οικονομική έκθεση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου όσον αφορά την Αλβανία, είναι εμφανείς οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τους εκλογικούς κύκλους και τις δημοσιονομικές ανάγκες που απαιτούνται για την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους ζωής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου