Σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και λυμάτων στις τουριστικές πόλεις της Αλβανίας

Σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και λυμάτων στις τουριστικές πόλεις της Αλβανίας

Πολλές από τις δημοφιλείς τουριστικές πόλεις της Αλβανίας, που δέχονται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ρυθμιστικού Φορέα Υδάτων, οι εταιρείες ύδρευσης στις παραθαλάσσιες περιοχές αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων, όπως:

  • Περιορισμένη υδροδότηση: Καμία πόλη δεν έχει αδιάλειπτη παροχή νερού, με τη διάρκεια υδροδότησης να κυμαίνεται από 13 έως 19 ώρες την ημέρα, σαφώς ανεπαρκής για τις ανάγκες των κατοίκων και των τουριστών.
  • Υψηλά ποσοστά απώλειας νερού: Πάνω από το 70% του νερού που διοχετεύεται στο δίκτυο χάνεται, με αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες και ελλείψεις. Ο Αυλώνας ηγείται με 79,4% απώλειες, ακολουθούμενος από το Δυρράχιο (71,4%), τη Λέζα (70,8%), τους Αγίους Σαράντα (70,6%) και τη Χιμάρα (47,9%).
  • Ελλιπής κάλυψη αποχέτευσης: Σημαντικό ποσοστό των πόλεων στερείται σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης. Το Δυρράχιο καλύπτει μόνο το 51,7%, ο Αυλώνας το 72,4%, η Λέζα το 45,6%, η Χιμάρα μόλις το 20% και οι Άγιοι Σαράντα το 46,4%.
  • Οικονομικά προβλήματα: Ο κλάδος υφίσταται οικονομικές δυσκολίες, με συχνές καταγγελίες για κακοδιαχείριση και σπατάλη.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την αύξηση του τουρισμού, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις υποδομές. Η έλλειψη επαρκούς ύδρευσης και η ελλιπής επεξεργασία λυμάτων θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και βλάπτουν την εικόνα των τουριστικών πόλεων.

Απαιτούνται δραστικές λύσεις, όπως:

  • Επενδύσεις σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων
  • Μείωση των απωλειών νερού
  • Επέκταση της κάλυψης αποχέτευσης
  • Καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για την εξασφάλιση της υγιεινής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

ΧχΧ 08/04/2024 21:28

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμα βόθρους στις περισσότερες περιοχές

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμα βόθρους στις περισσότερες περιοχές

Προσθήκη σχολίου