Αλεξανδρέττα: Η αρχαία πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Τουρκία

Αλεξανδρέττα: Η αρχαία πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Τουρκία

Η Ισκεντέρουν, μια πόλη με πλούσια ιστορία 2.300 χρόνων, βρίσκεται στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας. Παλαιότερα γνωστή ως Αλεξανδρέττα, ιδρύθηκε από τον Έλληνα Μακεδόνα βασιλιά Αλέξανδρο τον Μέγα, μετά την ιστορική μάχη των Ισσών ανάμεσα στην Ελληνική Συμμαχία και τις δυνάμεις της Αχαιμενιδικής Περσικής Αυτοκρατορίας του Δαρείου Γ΄.

Η αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας προς Ίσσον

Η Ισκεντέρουν κατέχει μια σημαντική θέση στην αρχαία ιστορία. Ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο το Μέγα το 333 π.Χ., λίγο μετά τη μάχη των Ισσών.

Το όνομα «Ισκάντερ», «Ισκάντερ», «Ασκάντερ», «Εσκίντερ» ή «Σκάνταρ» είναι παραλλαγή του ελληνικού ονόματος Αλέξανδρος σε διάφορες κουλτούρες όπως της Περσίας, της Αραβίας και άλλων περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, αναφερόμενο αρχικά στον Αλέξανδρο τον Μέγα.

Η μάχη των Ισσών ήταν η δεύτερη σημαντικότατη μάχη ανάμεσα στον Αλέξανδρο και την Αχαιμενιδική Περσική Αυτοκρατορία. Ήταν η πρώτη μάχη στην οποία ο Αλέξανδρος ήρθε αντιμέτωπος με τον Δαρείο Γ΄ κατ' ιδίαν.

Η μάχη έλαβε χώρα κοντά στις εκβολές του ποταμού Πηνειρού και την πόλη των Ισσών. Κατέληξε σε αποφασιστική νίκη των Ελλήνων και σηματοδότησε την αρχή του τέλους της περσικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Ο Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη, την οποία ονόμασε προς τιμήν του, λίγο μετά τη μάχη για να τιμήσει τη νίκη του. Σύμφωνα με τον Ηρωδιανό, ένα μνημείο και ένα χάλκινο άγαλμα που ανήγειρε ο ίδιος ο βασιλιάς της Μακεδονίας, εξακολουθούσαν να υπάρχουν το 200 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην επαρχία.

Η πόλη είχε στρατηγική σημασία λόγω της κυρίαρχης θέσης της κοντά στις Συριακές Πύλες, ένα πέρασμα μέσα από τα βουνά Nur που ελέγχει τη διέλευση προς τα ανοιχτά εδάφη της επαρχίας Χατάι και τo Χαλέπι.

Μετά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, η πόλη συνέχισε να λειτουργεί ως σημαντικό λιμάνι, διευκολύνοντας το εμπόριο από την ξηρά από το Ιράν, την Ινδία και την Ανατολική Ασία, πριν την ανακάλυψη εναλλακτικών θαλάσσιων οδών.

...

Μέγας Αλέξανδρος: Η μάχη που ανέδειξε τη στρατηγική του διάνοια

Δεν θα κάνουμε τον κόπο να ασχοληθούμε με το ανεκδιήγητο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο. Εξάλλου, θα ήταν ιεροσυλία, να πει κανείς κάτι έστω για τις στρατηγικές και τακτικές ικανότητες...

Οι πολλές πόλεις που ο Αλέξανδρος ονόμασε προς τιμήν του

Η Αλεξάνδρεια προς Ίσσον, ή η σύγχρονη Ισκεντέρουν, δεν ήταν η μοναδική πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος και ονόμασε προς τιμήν του. Ο Μακεδόνας βασιλιάς όρισε τουλάχιστον 20 τέτοιες πόλεις σε όλο το εύρος της επικράτειας που είχε κατακτήσει.

Η πιο διάσημη πόλη που ίδρυσε ο αρχαίος Έλληνας Μακεδόνας βασιλιάς είναι φυσικά η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Ιδρύθηκε το 332 π.Χ. και λειτούργησε ως ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ της Ελλάδας και της πλούσιας κοιλάδας του Νείλου.

Η Αλεξάνδρεια ήταν για κάποιο διάστημα το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Η πόλη και η βιβλιοθήκη της προσέλκυσαν πολλούς από τους σημαντικότερους λόγιους της εποχής, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων, Εβραίων και Σύριων.

Μια άλλη πόλη με το όνομα "Αλεξάνδρεια στην Αραχωσία" ιδρύθηκε στην Βακτρία και είναι πλέον γνωστή ως η σύγχρονη πόλη Κανταχάρ στο Αφγανιστάν.

Φαίνεται ότι ο Αλέξανδρος ίδρυσε αυτή την πόλη στην τοποθεσία μιας περσικής φρουράς του 6ου αιώνα π.Χ. Η εγγύτητα σε ένα ορεινό πέρασμα, έναν ποταμό και τη διασταύρωση τριών εμπορικών δρόμων μεγάλων αποστάσεων καθιστούσε την τοποθεσία ζωτικής στρατηγικής σημασίας.

Δεν έχουν βρεθεί αρχαία ελληνικά κτίρια στην περιοχή, αλλά έχουν ανακαλυφθεί πολλά νομίσματα σε διάφορες περιοχές της πόλης, ενώ υπάρχουν και ελληνικές επιγραφές και τάφοι.

Εκτός από την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια στην Αραχωσία, ο Αλέξανδρος ίδρυσε και άλλες πόλεις με το όνομά του, όπως:

  • Αλεξάνδρεια Εσχάτη (Σιβηρία)
  • Αλεξάνδρεια εν τω Καυκάσω (Καύκασος)
  • Αλεξάνδρεια εν Margiana (Μαργιανή)
  • Αλεξάνδρεια εν Sogdiana (Σογδιανή)
  • Αλεξάνδρεια η εν Παρθία (Παρθία)
  • Αλεξάνδρεια η εν Gedrosia (Γεδρωσία)
  • Αλεξάνδρεια η εν Arachosia (Αραχωσία)
  • Αλεξάνδρεια η εν Carmania (Καρμανία)
  • Αλεξάνδρεια η εν Drangiana (Δραγγιανή)

Η ίδρυση πόλεων με το όνομά του ήταν ένας τρόπος για τον Αλέξανδρο να επισημάνει την κυριαρχία του και να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό στις κατακτημένες περιοχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου