Η Τράπεζα της Αλβανίας αγόρασε 249 εκατ. ευρώ σε δημοπρασίες συναλλάγματος το 2023

Η Τράπεζα της Αλβανίας αγόρασε 249 εκατ. ευρώ σε δημοπρασίες συναλλάγματος το 2023

Η αλβανική οικονομία βίωσε μια εντυπωσιακή ενίσχυση του Λεκ έναντι του ευρώ το 2023, με την ισοτιμία να αγγίζει ιστορικό χαμηλό 100,49 Λεκ/ευρώ. Η άνοδος του Λεκ, αν και θετική για την οικονομία, ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την ισοτιμία συναλλάγματος και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αλβανίας υιοθέτησε μια σειρά από μέτρα, αυξάνοντας αισθητά τις αγορές συναλλάγματος.

Συγκεκριμένα, το 2023 η Τράπεζα αγόρασε 249 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σχέση με το 2022. Πέρα από τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, πραγματοποίησε δύο παρεμβάσεις στην αγορά, αγοράζοντας 5 εκατ. ευρώ στις 9 Ιουνίου και 12,1 εκατ. ευρώ στις 20 Ιουλίου, την ημέρα που το ευρώ έφτασε στο ιστορικό του χαμηλό.

Η ενίσχυση του Λεκ οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ των 191 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 78% σε σχέση με το 2022. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην άνοδο του εξωτερικού λογαριασμού στις υπηρεσίες, ο οποίος παρουσίασε πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ (αύξηση 43%), με τα έσοδα από τον τουρισμό να αγγίζουν τα 1,84 δισ. ευρώ (αύξηση 72%).

Επιπρόσθετα, η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων έφτασε το ρεκόρ των 1,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 7 φορές το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Για το 2024, η Τράπεζα της Αλβανίας έχει προγραμματίσει 20 πλειστηριασμούς για αγορές συναλλάγματος, ύψους 250-330 εκατ. ευρώ. Η υιοθέτηση μίξης spot και προθεσμιακών δημοπρασιών αποσκοπεί στην τόνωση της χρήσης προθεσμιακών συμφωνιών στις αγορές συναλλάγματος.

Διαβάστε και:

...

Αλβανία: Τράπεζες με τοπικά κεφάλαια κατέχουν το 34,9% του τραπεζικού τομέα στη χώρα

Το βάρος των τραπεζών με αλβανικά κεφάλαια στην τραπεζική αγορά αυξάνεται περαιτέρω φέτος. Τα στατιστικά στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι στο τέλος του 9ου μήνα του 2023, τράπεζες μ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου