Συνέντευξη με τον Θάνο Πλεύρη: Δράσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των Βορειοηπειρωτών

Συνέντευξη με τον Θάνο Πλεύρη: Δράσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των Βορειοηπειρωτών

Με αφορμή την παρουσία του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη στην προεκλογική εκδήλωση του Φρέντη Μπελέρη την Κυριακή, μας δόθηκε η ευκαιρία για έναν φιλικό καφέ και μια συνέντευξη για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας.

«Ανακρίναμε» τον υπουργό σχετικά με τους δεσμούς του με τους Χιμαραίους και ευρύτερα τους Βορειοηπειρώτες αλλά και για τα ζητήματα μας τα οποία αντιμετώπισε το υπουργείο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Κύριε Υπουργέ, ξεκινώντας τη συνέντευξή μας είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν οι αναγνώστες μας πότε ξεκίνησαν οι σχέσεις σας με τους Βορειοηπειρώτες;

Οι σχέσεις μου με τους βορειοηπειρώτες ξεκίνησαν από τη στιγμή που γεννήθηκα, καθώς πάντοτε και από την οικογένειά μου είχαμε τρομακτική αγάπη για τη Βόρεια Ήπειρο και συνδεόμασταν και με τον αείμνηστο ήρωα της Κύπρου και της Κορέας Πέτρο Γκόρο από την Χιμάρα.

Παράλληλα, στη διάρκεια και των μαθητικών, αλλά και των φοιτητικών μου ετών συμμετείχα σε όλους τους αγώνες οι οποίοι είχανε γίνει από βορειοηπειρώτες αναφορικώς με τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και σε αυτό το πλαίσιο συνδέθηκα και με τον Φρέντη Μπελέρη και με άλλους αγωνιστές Έλληνες. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να δηλώνει ότι είναι Έλληνας και να μην αισθάνεται συγκίνηση όταν ακούει για τη Βόρεια Ήπειρο κι όταν ακούει ειδικά τη Χιμάρα, που ήταν από τα μέρη στα οποία η καρδιά του ελληνισμού χτυπούσε ακόμα πιο δυνατά.

Πως βλέπετε την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη για τη θέση του Δημάρχου της Χιμάρας;

Ο Φρέντη είναι ένας εξαιρετικός συμπατριώτης, έχει αγωνιστεί όχι μόνο για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αλλά συνολικά και για τις καλύτερες συνθήκες των πολιτών, μάλιστα για τις ιδέες του τις αντιλήψεις του και τους αγώνες του έχει δεχθεί τεράστιες διώξεις και θεωρώ ότι έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η δικαίωση να στηριχθεί η υποψηφιότητά του και όλοι θα είμαστε υπερήφανοι βλέποντας τον Φρέντη Δήμαρχο στη Χιμάρα.

Εν μέσω κορονοϊού στείλατε υγειονομικό υλικό στη Δερβιτσάνη και βοηθήσατε έναν μικρό Βορειοηπειρώτη που αντιμετώπιζε σοβαρό θέμα υγείας. Υπάρχουν άλλες δράσεις που έχετε στα σκαριά για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου;

Συνολικότερα εμείς ακολουθούμε μία ευρύτερη κοινωνική πολιτική, που αφορά όλους τους πολίτες και ειδικά την ομογένεια, όπου βρίσκεται.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη εξετάζουμε τις κινητές μονάδες, που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι των Λεσχών Φιλίας στην Αθήνα, να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και σε ακριτικά σημεία. Στο πλαίσιο αυτό, όπου μπορεί να υπάρχει συνεργασία και με τις Αλβανικές Αρχές σχεδιάζουμε να μπορέσουμε να έχουμε τις κινητές μονάδες και στα χωριά της Βορείου Ηπείρου, προκειμένου να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στο να έχουν και οι συμπατριώτες μας εκεί ακόμα καλύτερη περίθαλψη και ήδη έχουμε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, η στόχευσή μας είναι η διασφάλιση και ενίσχυση της παραμονής των συμπατριωτών μας στα πάτρια εδάφη με στοχευμένες δράσεις που βοηθούν στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους σε τομείς όπως η υγεία και η πρόνοια αλλά και αναπτυξιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο των διασυνοριακών προγραμμάτων και της ευρωπαΐκής πορείας της Αλβανίας.

Κύριε Υπουργέ κατεβαίνετε στην Α΄ Αθηνών, θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους πολίτες της Αθήνας;

Πιστεύουμε ότι όλο αυτό το διάστημα διαχειριστήκαμε τρεις πολύ δύσκολες κρίσεις, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου, καθώς και την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και παρόλα αυτά μπορέσαμε και υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα που ήταν μείωση φόρων, αύξηση μισθών, βελτίωση των κοινωνικών παροχών και να θυμίσουμε κιόλας ότι λύθηκε τόσο το πρόβλημα που υπήρχε με τους υπερήλικες ανασφάλιστους βορειοηπειρώτες όσο και το ζήτημα της διάκρισης που έκανε ο νόμος Κατρούγκαλου κατά των συμπατριωτών μας από την Βόρειο Ήπειρο.

Υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ και αυτό είναι το μήνυμα στους Αθηναίους, ότι θέματα που σχετίζονται και με την ασφάλεια της πόλης και με την ποιότητα ζωής που έχουν βελτιωθεί, θα συνεχίσουμε με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα υλοποιούμε, ώστε και οι Αθηναίοι να έχουνε τις καλύτερες δυνατές παροχές.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου