Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο ετήσιος χορός των Σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο ετήσιος χορός των Σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας

Περίπου 300 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι, παρευρέθηκαν στον Ετήσιο Χορό των Σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (ΕΟΚΝΑ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στο Ολύμπικ Χωλ και κατά τον οποίο ανακοινώθηκε η υποτροφία Γκόνης – Γκαρδιακός για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Ως η σημαντικότερη εκδήλωση των Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας της ΕΟΚΝΑ, η φετινή διοργάνωση με θέμα «Ελληνικό Τραγούδι και Χορός» ανέδειξε το σημαντικό ρόλο των κοινοτικών σχολείων και της ΕΟΚΝΑ στη διατήρηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πολιτείας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γκαρδιακός κάλεσε τον Αντιπρόεδρο Παναγιώτη Γκόνη και μαζί ανακοίνωσαν την Υποτροφία Γκόνης – Γκαρδιακός για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, προς τιμήν του αείμνηστου Προέδρου της ΕΟΚΝΑ Βασίλη Γκόνη ΟΑΜ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα, πριν από ένα χρόνο. Η υποτροφία θα υποστηρίξει μαθητές Γυμνασίου (Year 6 και Year 7) καταβάλλοντας τα δίδακτρα τους για πέντε χρόνια, προκειμένου να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Μετά την ανακοίνωση, η εκδήλωση συνεχίστηκε με απονομή βραβείων στους μαθητές Anastasia Giannarakis, Zahra και Manny Koufalas, Alexandra Kotzias, Ambrosia Sabapathy, Aidan και Kayia Koutrikas, παράσταση από την Ακαδημία Χορού, ελληνική μουσική και χορό.

«Εδώ και 93 χρόνια, ο οργανισμός μας διδάσκει την Ελληνική γλώσσα στις νέες γενιές», είπε ο Πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Παναγιώτης Γκαρδιακός κι ευχαρίστησε τη Συντονίστρια των Σχολείων κα Χίμο Τσακάλου και την ομάδα της για τη σκληρή δουλειά τους, τους γονείς για την αφοσίωσή τους και τους χορηγούς και εθελοντές για τη συμβολή τους στο έργο που επιτελεί η Κοινότητα.

Παρόντες ήταν και έδωσαν σύντομες ομιλίες οι: εκπροσωπώντας τον πολιτειακό πρωθυπουργό Peter Malinauskas η βουλευτής της περιφέρειας Badcoe Jayne Stinson, ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Φιλελεύθερου κόμματος John Gardner και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κοινοτικών Γλωσσών Νότιας Αυστραλίας, Brett Shuttleworth.

Η κ. Stinson είπε ότι: «η κυβέρνηση Malinauskas αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά και τους νέους στη Νότια Αυστραλία να παραμένουν συνδεδεμένα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους και να ενθαρρύνονται να γιορτάζουν και να μοιράζονται περήφανα την κληρονομιά, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους με την υπόλοιπη κοινωνία. Τα σχολεία κοινοτικών γλωσσών, όπως αυτό της ΕΟΚΝΑ, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των γλωσσών ζωντανές στην πολιτεία μας».

Στην ομιλία του, ο βουλευτής κ. Gardner είπε ότι όταν πρόκειται για επένδυση σε γλωσσικά προγράμματα δεν υπάρχει Εργατική ή Φιλελεύθερη κυβέρνηση -αλλά υπερκομματική υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να μάθουν και να μιλούν τη γλώσσα των γονιών και των παππούδων τους.

"Είμαι περήφανος που η Κοινότητα, μέσω της γενναιοδωρίας του κ. Γκαρδιακού, ανακοίνωσε την Υποτροφία Γκόνης – Γκαρδιακός για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα μου. Οι δυο κόρες μου, άρχισαν να μαθαίνουν ελληνικά φέτος σε ένα από τα σχολεία της Κοινότητάς και ως γονείς θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας. Η υποτροφία αυτή λοιπόν, θα βοηθήσει να διατηρήσουμε ζωντανή την κληρονομιά, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινότητας ενώ η κα. Χίμο Τσακάλου, συντονίστρια των ελληνικών σχολείων δήλωσε: "Tα Ελληνικά σχολεία δίνουν στα παιδιά μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην Ελληνική γλώσσα, παρέχοντας ένα κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον που διεγείρει το ενδιαφέρον, σεβασμό και αξία της Ελληνικής κληρονομιάς" .

Πηγή:ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου