Η Αυστραλία ενισχύει την Ελλάδα με 28 πυροσβεστικά αεροσκάφη

Η Αυστραλία ενισχύει την Ελλάδα με 28 πυροσβεστικά αεροσκάφη

Η Αυστραλία έρχεται για άλλη μια φορά να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στέλνοντας 28 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πάνω από 200 πυροσβέστες και προσωπικό υποστήριξης.

Αυτά τα ζωτικής σημασίας μέσα, που παρέχονται από τις Pays Air Services και McDermott Aviation, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Βασικές περιοχές κάλυψης περιλαμβάνουν την Αθήνα, τη Ρόδο, την Καλαμάτα, τον Βόλο, την Τρίπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη, διασφαλίζοντας ολοκληρωμένη κάλυψη και άμεση αντίδραση σε τυχόν πυρκαγιές.

Η Αυστραλία, ούσα σε θέση να προσφέρει βοήθεια κατά τους χειμερινούς μήνες του Νοτίου Ημισφαιρίου, διαθέτει άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και εξελιγμένο εξοπλισμό πυρόσβεσης, έτοιμο να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Επιπλέον, η πλούσια εμπειρία των Αυστραλών πυροσβεστών, που συνεργάζονται στενά με κρατικούς φορείς, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή αποστολή αποτελεί την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η McDermott Aviation στέλνει ελικόπτερα για την υποστήριξη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αποστολή έρχεται σε μια χρονιά που η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδο.

Από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Μαΐου, η χώρα καταμέτρησε 3.543 πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένες από τις πυρκαγιές αυτές εκδηλώθηκαν σε ασυνήθιστα υψηλό υψόμετρο, ενώ οι χαμηλές βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών θέτουν σε κίνδυνο δασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο περασμένος χειμώνας ήταν ο θερμότερος από το 1960, ενώ η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προειδοποιεί για μια "πολύ δύσκολη" αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου