3-6 Ιουλίου το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης

3-6 Ιουλίου το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης, που πραγματοποιείται στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, επιστρέφει φέτος, από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου.

Εμπνευστής του είναι ο ζωγράφος Κώστα Ζόνγκα, ο οποίος δημιούργησε το Φεστιβάλ με στόχο την πιο στενή πολιτιστική συνεργασία Αλβανίας και Ελλάδας κυρίως μέσα από την προώθηση των ανθρώπινων αξιών, του πολιτισμού και της παράδοσης της Δρόπολης. Η πρόθεσή του αυτή αντανακλάται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει στο διαγωνιστικό τμήμα ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και Αλβανών σκηνοθετών, στις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, στις παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και στις μικτές κριτικές επιτροπές.

Στην φετινή διοργάνωση η οποία είναι διευρυμένη και πιο πλούσια, δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, ενώ στις ταινίες από Ελλάδα και Αλβανία προστέθηκαν και ταινίες δημιουργών κινουμένων σχεδίων από την Κύπρο.

Στις 4 ημέρες του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 40 ταινίες πρόσφατης παραγωγής. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ταινίες που έχουν δημιουργήσει παιδιά και αποτελούν τη συνεισφορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της Camera Zizanio.

Στην τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο της Αδριανούπολης, στα Σωφράτικα της Κάτω Δρόπολης, θα προβληθεί η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Ζαγόρια- Η πιο μεγάλη δύναμη», ως φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο.

Στα κινηματογραφικά εργαστήρια που απευθύνονται στα παιδιά της Δρόπολης, περιλαμβάνονται το εργαστήριο ανιμέσιον με τον σκηνοθέτη Γιάννη Ζόνγκα και το εργαστήριο ντοκιμαντέρ με τον σκηνοθέτη Νίκο Αναγνωστόπουλο. Χώρος των προβολών και των άλλων δραστηριοτήτων είναι το ανακαινισμένο παλιό σχολείο της Δερβιτσάνης που λειτουργεί πλέον ως χώρος πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου