Η πρώτη πτήση με αεροπλάνο στην Ελλάδα

Η πρώτη πτήση με αεροπλάνο στην Ελλάδα

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, ένας τολμηρός πρωτοπόρος, σημάδεψε την ιστορία στις 8 Φεβρουαρίου 1912. Εκείνη την ημέρα, με πλήθος θεατών, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Γεώργιος Α' και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με αεροπλάνο στην Ελλάδα.

Πολλοί τον αποκαλούσαν "Τρελοκάμπερο" για το αδιανόητο εγχείρημά του: να πηδήσει στα ουράνια με μια σιδερένια κατασκευή με φτερά. Ο Αργυρόπουλος, γιος του πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και απέκτησε άδεια πιλότου στη Γαλλία. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, έφερε μαζί του τα εξαρτήματα ενός αεροπλάνου Nieuport IV.G.

Με τη βοήθεια μηχανικών, συναρμολόγησε το αεροπλάνο και ετοιμάστηκε για την ιστορική στιγμή. Η αναγγελία στις εφημερίδες τράβηξε πλήθος στο Ρούφ, όπου ο Αργυρόπουλος, επευφημούμενος, απογειώθηκε στις 8:10. Η 16λεπτη πτήση, σε ύψος 300 μέτρων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Μία ώρα αργότερα, ο Βενιζέλος, πεπεισμένος από τον Αργυρόπουλο, τόλμησε να πετάξει μαζί του σε δεύτερη πτήση. Το αεροπλάνο βαφτίστηκε "Halcyon" από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, σε μια από τις πρώτες δηλώσεις για την αεροπορική ισχύ, προανήγγειλε το λαμπρό μέλλον της.

"Το αεροπλάνο θεωρείται όπλο των αδυνάτων", δήλωσε ο Βενιζέλος, προβλέποντας τον ρόλο που θα έπαιζε στο μέλλον.

Ο Αργυρόπουλος, όντας λάτρης της αεροπορίας, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία, που τότε οργανωνόταν. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, σε αναγνωριστική πτήση πάνω από τον Λαγκαδά, το αεροσκάφος του υπέστη βλάβη και συνετρίβη, σκοτώνοντας τον ίδιο και τον συνεπιβάτη του, Κωνσταντίνο Μάνο.

Ο Αργυρόπουλος, μόλις 24 ετών, άφησε το στίγμα του ως ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος, ο πρώτος στρατιωτικός που σκοτώθηκε σε ατύχημα και ο πρώτος σε μια λίστα πεσόντων αεροπόρων.

Η τόλμη του άνοιξε τα φτερά της αεροπορίας στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά θάρρους και καινοτομίας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου