Η ομογένεια στο Κάιρο γιόρτασε ένδοξα την 28η Οκτωβρίου

Η ομογένεια στο Κάιρο γιόρτασε ένδοξα την 28η Οκτωβρίου

Με μια λαμπρή δοξολογία στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης την οποία ακολούθησε παρέλαση μαθητών και προσκόπων γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οι Έλληνες του Καίρου.

Την θεία λειτουργία παρακολούθησε σχεδόν το σύνολο της παροικίας και η ηγεσία της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, ενώ προσήλθαν και οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου Σχολής, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς. Την πανηγυρική ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρέσβης, Νικόλαος Γαριλίδης, η γενική πρόξενος του Καΐρου Δέσποινα Χασιρτζόγλου και άλλα μέλη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, η πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Πόλυ Ιωάννου, ο Χρίστος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, η αναπληρώτρια συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, και οι διευθυντές της Αχιλλοπουλείου Σχολής, Βασίλης Λάγιος και της Αμπετείου, Γιώργος Κοκορέλης .

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο Νικόλαος Γαριλίδης, ο οποίος στους παριστάμενους το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ η πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πόλυ Ιωάννου αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες των Κυπρίων και τον Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής αναφέρθηκε στο χρονικό της ημέρας και στην γενιά του ’40, η οποία όπως είπε κατάφερε να συμπεριλάβει το «μολών λαβέ» και το «ελευθερία ή θάνατος» σε μια μόνη λέξη, το «ΟΧΙ». Τέλος, εξήρε την σημαντική συμβολή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στον αγώνα για την λεφτεριά, και τον βαρύτιμο φόρο αίματος που πλήρωσε η Ελληνική Παροικία με τους 142 πεσόντες.

Στο δεύτερο μέρος της εορτής, ακολούθησε η παρέλαση μαθητών και προσκόπων και οι παραδοσιακοί χοροί, με τους μαθητές και των δύο Ελληνικών Σχολών.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου