Στο Κάιρο ο Μπλίνκεν - Ζητά μεσολάβηση για να αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός η Χαμάς

Στο Κάιρο ο Μπλίνκεν - Ζητά μεσολάβηση για να αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός η Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε σήμερα από το Κάιρο, πρώτο σταθμό μιας νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, τους ηγέτες των χωρών της περιοχής να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς να αποδεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία" των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων "θέλει να πιστέψει σε ένα μέλλον" στο οποίο οι δύο λαοί "ζουν με ειρήνη και ασφάλεια", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγο παραπάνω από οκτώ μήνες πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι το μόνο που δεν αποδέχεται την πρόταση για μια συμφωνία τριών φάσεων που περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων και συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών, στις οποίες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει.

Χαμάς: Τα λόγια του Μπλίνκεν είναι παράδειγμα προκατάληψης υπέρ του Ισραήλ

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters ότι τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν "προκατειλημμένα υπέρ του Ισραήλ" και ότι η στάση του αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.

"Η ομιλία του Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο είναι ένα παράδειγμα προκατάληψης υπέρ του Ισραήλ και προσφέρει μια αμερικανική κάλυψη στο ολοκαύτωμα που διεξήχθη από την κατοχή στη Γάζα", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου