Συνεργασία μεταξύ ιταλικών φορέων για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού

Συνεργασία μεταξύ ιταλικών φορέων για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού

Ευρύτατη συνεργασία σε μια σειρά τομέων με στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού ξεκινούν η Περιφέρεια της Απουλίας, η Ένωση Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας. Η σχετική συμφωνία για την έναρξη και ανάπτυξη μιας σταθερής συνεργασίας υπογράφηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Κατά την υπογραφή του Συμφώνου από τον πρόεδρο του ΕΙΠ Νίκο Α. Κούκη και τον Roberto Casaluci, πρόεδρο της ένωσης Δήμων της Grecìa Salentina και δήμαρχο Castrignano dei Greci, παρέστησαν μέλη του ΔΣ του ΕΙΠ καθώς και η κα Αλίκη Κεφαλογιάννη, διευθύντρια του ΕΙΠ Ιταλίας. Από την ιταλική πλευρά παρέστησαν οι δήμαρχοι Luigi Melissano, δήμαρχος Cutrofiano, Dina Manti, δήμαρχος Corigliano D’Otranto και Lucia Costantini, δημοτικός σύμβουλος Corigliano D’Otranto.

Όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο, η συνεργασία θα ξεκινήσει με την ίδρυση Γραφείου Εκπροσώπησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Γκρετσία Σαλεντίνα για την διασφάλιση της ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της ελληνόφωνης περιοχής της Γκρετσία Σαλεντίνα και γενικότερα της Απουλίας και της Νότιας Ιταλίας με την Ελλάδα. Αναλυτικά, οι δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι οι εξής:

Συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια με αναφορά στην διδασκαλία του γρίκου και της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς και συνεργασία στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας.

Υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής και ανάπτυξη συνεργασιών στον χώρο των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των εκδόσεων.

Συνεργασία στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, προωθώντας την διδασκαλία και τη μελέτη της διαλέκτου γκρίκο και της νεοελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικά μαθήματα στο σχολικό πρόγραμμα και θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Απουλίας.

Επίσης, τα μέρη θα υποστηρίξουν τη γνώση της τέχνης και του πολιτισμού των δύο χωρών μέσω ειδικών προγραμμάτων διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπαραγωγής δράσεων στον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και του χορού καθώς και εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν την αρχαιολογική, ιστορική, καλλιτεχνική, αρχειακή κληρονομιά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου