Ο μαγευτικός καταρράκτης στο Γαρδικάκι του Δήμου Φοινικαίων (φωτογραφίες)

Ο μαγευτικός καταρράκτης στο Γαρδικάκι του Δήμου Φοινικαίων (φωτογραφίες)

Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά μνημεία στην περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου που βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του Πλατοβουνίου, είναι ο καταρράκτης στο χωριό Γαρδικάκι του Δήμου Φοινικαίων.

Το Γαρδικάκι, ένα χωριό που εδώ και αιώνες ζούνε ελληνόφωνοι και βλαχόφωνοι Έλληνες, έχει και αυτό πληγωθεί από την ξενιτιά, ωστόσο δεν παύει να διατηρεί την φυσική του ομορφιά, κτισμένο από τα πολύ παλιά χρόνια στο Πλατοβούνι.

Ο επισκέπτης που ακολουθεί το δρόμο που περνάει επάνω από τον ξακουστό Αυχένα της Μουζίνας, στα δεξιά του συναντά τον παλιό δρόμο που κατευθύνεται στην πόλη του Δελβίνου και λίγο πριν καταλήξει εκεί, αντικρίζει τον απότομο Καταρράκτη του Γαρδικιού, που μαγνητίζει με την άγρια ομορφιά του.

Ο συγκεκριμένος καταρράκτης πηγάζει από το βουνό που αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα σε υψόμετρο 350 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σχηματίζει μια κυκλική σχισμή. Επίσης το μήκος του είμαι έξι μέτρα, ενώ το πλάτος του είναι δύο.

Η περιοχή που αφορά τα χωριά των Βορειοηπειρωτών του σημερινού Δήμου Φοινικαίων, αφορά έναν τόπο γεμάτο από φυσική ομορφιά, πολλές πηγές και δάση, όπου βρίσκεται και το ξακουστό σε όλον τον κόσμο «Γαλάζιο Μάτι».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου