Σε άθλια κατάσταση τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα - Γέμισε νερά το Βρετανικό Μουσείο

Σε άθλια κατάσταση τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα - Γέμισε νερά το Βρετανικό Μουσείο

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στο δημοσίευμα για την κατάσταση της αίθουσας των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Σε χθεσινή ερώτηση που υπέβαλε το Art Newspaper Greece για δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσής του σχετικά με την κατάσταση της αίθουσας των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε τα εξής:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες. Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως».

Οι πολλές βροχοπτώσεις τον Ιούλιο στο Λονδίνο άφησαν το στίγμα τους και στα Ελληνικά Γλυπτά - εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, που σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Art Newspaper, είχαν σαν αποτέλεσμα την εισροή νερού στις ελληνικές εκθέσεις.

Η άθλιες συνθήκες στους χώρους όπου βρίσκονται οι ελληνικοί θησαυροί, έχει αναφερθεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα κατά το 2018, ελληνικά τηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν εικόνες από νερό που στάζει στο χώρο έκθεσης όπου στεγάζονται γλυπτά, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σε απάντηση, το μουσείο είχε πει ότι «κανένα από τα γλυπτά δεν έχει υποστεί ζημιά και το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί». Αλλά για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι εικόνες απέδειξαν ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου