Βαρκελώνη 1992 - Ο πρώτος ολυμπιακός άθλος του λιονταριού της Χιμάρας, Πύρρου Δήμα

Βαρκελώνη 1992 - Ο πρώτος ολυμπιακός άθλος του λιονταριού της Χιμάρας, Πύρρου Δήμα

Χρειάστηκε να περάσουν 88 ολόκληρα χρόνια για να κατακτήσει η ελληνική άρση βαρών και πάλι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (Κακούσης 1904). Μία νίκη που ήρθε μάλιστα, απρόσμενα για τους πολλούς, με πολύ κόπο, αγωνία, σασπένς και βέβαια θαυμάσια τακτική από πλευράς του ομοσπονδιακού προπονητή Χρήστου Ιακώβου.

Την άνοιξη του 1992, στην πόλη Σέκσαρντ της Ουγγαρίας ο Πύρρος Δήμας, 21 χρονών, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έδειξε τα πρώτα δείγματα της αξίας του. Νικητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Σαμάντοφ, εκπρόσωπος της ενωμένης ομάδος των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με 370 κιλά σύνολο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Πολωνός Σέμιον με 367.5κ όσα ακριβώς σήκωσε και ο Δήμας που ήταν όμως κατά τι βαρύτερος του Πολωνού σε σωματικό βάρος.

Στη Βαρκελώνη στη κατηγορία 82.5κ μετείχαν 31 αθλητές από 26 χώρες και ο συναγωνισμός αναμενόταν ιδιαίτερα σκληρός. Οι τρεις αθλητές ήταν φυσικά ανάμεσα στα φαβορί και μαζί τους ο Βούλγαρος Μπρατόιτσεφ που είχε ειδικότητα το αρασέ αλλά μειονεκτούσε στο ζετέ.

Πύρρος Δήμας και Κριστόφ Σιέμιον είχαν ζυγιστεί ακριβώς το ίδιο σε σωματικό βάρος ενώ ο Ιμπραχίμ Σαμάντοφ, χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής το 1991, βρέθηκε 50 γραμμάρια βαρύτερος τους.

Η κίνηση του αρασέ ολοκληρώθηκε με τρεις αθλητές να έχουν σηκώσει τα ίδια ακριβώς κιλά, τα 167.5 και η συνέχεια αναμενόταν δραματική. Προηγούντο λοιπόν οι Δήμας, Σαμάντοφ και Μπρατόιτσεφ με τον Σιέμιον και τον Νοτιοκορεάτη Τσον Τσολ Χο να ακολουθούν με 165 κιλά. Ο Πύρρος ξεκίνησε πετυχημένα στο ζετέ με 202.5κ και αμέσως συμπλήρωσε πρώτος σύνολο 370 κιλών, ενώ λίγο αργότερα το ίδιο πέτυχε και ο Σαμάντοφ. Λίγο αργότερα στα 370κ ήρθε να προστεθεί αλλά με 205κ στο ζετέ και ο Σιέμιον. Η μπάρα πήγε στα 207.5κ όπου έχασαν από δύο προσπάθειες ο Πολωνός Σιέμιον, ο Δήμας και ο Τσον Τσολ Χο ενώ μία αποτυχημένη είχε και ο Σαμάντοφ.

Ο αγώνας δηλαδή ολοκληρώθηκε με τριπλή ισοβαθμία στα 370κ σύνολο ενώ η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια του Πύρρου στο ζετέ συνοδεύτηκε από κάτι τελείως ασυνήθιστο στην Ολυμπιακή Ιστορία. Ο πρωταθλητής από την Χιμάρα φώναξε πάνω στη προσπάθεια του «για την Ελλάδα…», φράση που συγκλόνισε ολόκληρη την πατρίδα μας αν και ο αγώνας δεν μεταδόθηκε απευθείας από την ελληνική τηλεόραση.

Τρεις αθλητές στα 370κ και ελάχιστοι γνώριζαν πώς ακριβώς μοιράζονταν τα μετάλλια. Ο Σαμάντοφ ως βαρύτερος(81κ. 850γρ.) από τους Δήμα (81κ. 800γρ.) και Σιέμιον (81κ. 800γρ.) έμεινε τρίτος. Οι δύο τελευταίοι είχαν ζυγιστεί ακριβώς το ίδιο ακόμα και στα γραμμάρια. Ο Πύρρος στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης επειδή συμπλήρωσε πρώτος χρονικά το νικητήριο σύνολο, μετά τη πετυχημένη του προσπάθεια στα 202.5κ.

Ωστόσο, στην απονομή των μεταλλίων είχαμε και δυσάρεστες καταστάσεις. Ο Σαμάντοφ αφού πρώτα παρέλαβε από τα χέρια του μέλους της ΔΟΕ Νίκου Φιλάρετου το χάλκινο μετάλλιο, στη συνέχεια το εναπόθεσε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και αποχώρησε. Η ΔΟΕ τον τιμώρησε αφαιρώντας του όχι μόνο το μετάλλιο αλλά και τη συμμετοχή του ενώ η διεθνής ομοσπονδία άρσης βαρών του επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό από αγώνες για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Η κατηγορία 82.5κ στη Βαρκελώνη δεν διαθέτει χάλκινο νικητή στα αποτελέσματα της, με λίγα λόγια δεν προωθήθηκε ο τέταρτος της κατάταξης στη τρίτη θέση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου