Πυρκαγιές και συλλήψεις στην Χιμάρα


«Το όχημα της πυροσβεστικής έμεινε απο καύσιμα»

Τρεις Αλβανοί εργάτες που εργάζονταν στη Χιμάρα έβαλαν φωτιά σε ελαιόδεντρα. Το γεγονός συνέβη χθες το απόγευμα στις 15:00 και κατέστρεψε σύμφωνα με την αστυνομία 20 ελαιόδεντρα. Χθες η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες του εμπρησμού που φέρεται να είναι Μπεσίκ Τσεβίτ Κατσα 22 χρονών απ' το Λιμπράζντι, τον Γκεντιάν Κεμάλ Αλίου 24 χρονών επίσης απ' το Λιμπράζντι και τον Μπεσμίρ Σκεφέν Μόλι 22 χρονών, απ' την Λέζα. Οι Συλλήψεις έγιναν βάση ρυθμίσεις μέτρων για την προστασία των δασών που λέει, " θα συλλαμβάνονται τα πρόσωπα που προκαλούν πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού", - σύμφωνα με την αστυνομία Αυλώνας.

Κατηγορία που τους βαραίνει είναι «καταστροφή της ιδιοκτησίας με φωτιά». Η αστυνομία υποπτεύεται ότι έχουμε να κάνουμε με τυχαίο εμπρησμό, αλλά δεν αποκλείει και διερευνά και το ενδεχόμενο η φωτιά να έγινε βάσει σχεδίου και όχι από αμέλεια.


Επίσης, η αστυνομία συνέλαβε χθες τον Νίκο Γκούμα από την Χιμάρα για την φωτιά που προκλήθηκε από τα ξερά χόρτα μετά από καύση στο δικό του χωράφι στον Κασταναίο. Ο κ. Γκούμας αφέθηκε ελεύθερος και θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο στους ιδιοκτήτες της γης που κάηκε.

Στο σημείο βρέθηκε και η νεοσύστατη πυροσβεστική υπηρεσία Χιμάρας όπου κατάφερε να σβήσει μεγάλο μέρος της φωτιάς. Το τραγικό όμως της υπόθεσης είναι πως όταν τελείωσε το νερό στο βυτίο, το όχημα δεν είχε πετρέλαιο ώστε να πάει να προμηθευτεί νερό και να επιστρέψει, με αποτέλεσμα να μην συνεχίσει την πυρόσβεση και η φωτιά να συνεχίσει να καίει.

Η αστυνομία σε ανακοίνωση προτρέπει τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην προκαλούν άσκοπες πυρκαγιές σε δάση και λιβάδια. Για όσους δεν συμμορφωθούν δεν θα υπάρξει ανοχή και θα συλληφθούν δίχως να τους αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό για εμπρησμό από αμέλεια.

Καλούν επίσης, όλα τα θεσμικά όργανα και άλλες υπηρεσίες , όπως τη Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών, τη Περιφερειακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λάβει μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ αυτών και της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να αναφέρουν περιπτώσεις που θεωρούν ύποπτες με σκοπό την υποβολή νόμου για κάθε άτομο που προκαλεί τις πυρκαγιές.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου