Σε άθλια κατάσταση η χωματερή Χιμάρας - σκουπίδια στα ρυάκια

Σε άθλια κατάσταση η χωματερή Χιμάρας - σκουπίδια στα ρυάκια

Σοκ προκαλεί το υγειονομικό έγκλημα που συντελείται από το Δήμο Χιμάρας στην περιοχή Μπάικαϊα, όπου και μεταφέρει τα αστικά του απόβλητα. Αν και πριν από 5 χρόνια είχε δημιουργηθεί χωματερή στο Πίλιουρι της Χιμάρας, σήμερα δεν λειτουργεί.

Από το 2015, ο Δήμος Χιμάρα καταθέτει αστικά απόβλητα στον χώρο υγειονομικής ταφής του Μπάικαϊ. Η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο προορισμών μετ' επιστροφής είναι 135 χλμ.

Για να μειωθεί αυτή η απόσταση, πριν από 5 χρόνια, στο χωριό Pilur της Himara, δημιουργήθηκε ένας σταθμός μεταφοράς απορριμμάτων, αλλά δεν λειτουργεί σήμερα. Ωστόσο ο Δήμοε συνεχίζει να μεταφέρει τα απόβλητα διανύοντας συνολική απόσταση 135 χλμ. Επίσης όπως κάνει γνωστό ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Καθαρισμού Χιμάρας, το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων της περιοχής, ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια λεκ (νέα) ετησίως.

Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την πρόχειρη αντιμετώπιση του προβλήματος από την δημοτική αρχή, όλο και δυσκολεύει την κατάσταση. Ακόμη, τα ειδικά κοντέινερ που μεταφέρουν τα σκουπίδια, δεν πληρούν τα κριτήρια του όγκου των απορριμμάτων που μεταφέρονται. Έτσι από 20 – 25 κυβικά μέτρα που προγραμματίζονται να μεταφερθούν, μόλις 10 – 12 τόνοι μπορούν καλυφθούν.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Χιμάρας δεν παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων σε ολόκληρη την επικράτειά του. Από τους 28 χιλιάδες κατοίκους του, 4 χιλιάδες από αυτούς πετάνε τα σκουπίδια τους σε ρυάκια ή τα καίνε στη φύση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου