Η Αλβανία απαλλοτριώνει «αυθαίρετα» τις ιδιοκτησίες των πολιτών

Η Αλβανία απαλλοτριώνει «αυθαίρετα» τις ιδιοκτησίες των πολιτών

Ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει την πρακτική του κράτους να απαλλοτριώνει «αυθαίρετα» πολίτες από τις περιουσίες τους χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του δημοσίου συμφέροντος και δεν τους έχει αποζημιώσει δίκαια ή έγκαιρα.

Η ετήσια έκθεση του γραφείου του Διαμεσολαβητή για το 2021 εξέτασε σε βάθος τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις νομικές παραβιάσεις που αναφέρθηκαν από πολίτες και κατά του κράτους κατά το τελευταίο έτος. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας παραμένουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

«Ένα άλλο πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά συνεχίζεται για το 2021, είναι η απαλλοτρίωση για δημόσιο συμφέρον ιδιωτικής περιουσίας από το κράτος», αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνοντας ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το κράτος ενεργεί «αυθαίρετα».

Όπως μεταδίδει το Exit al. η έκθεση ανέφερε ότι το κράτος παραλείπει να ακολουθεί το νόμο όταν συναλλάσσεται με τους κατόχους δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, καθώς τους στερούν την ιδιοκτησία και στη συνέχεια δεν τους αποζημιώνει καθόλου, δίκαια ή έγκαιρα. Αυτό θα πρέπει να γίνει εκ των προτέρων εντός των κατάλληλων νόμιμων προθεσμιών και για δίκαιο ποσοστό αμοιβής.

Επιπλέον, οι πολίτες αισθάνονται ανίσχυροι απέναντι στο κράτος που συχνά χρησιμοποιεί «βία» εναντίον τους.

«Το κράτος, μέσω των φορέων της δημόσιας διοίκησης, οφείλει να μεριμνά για τα περιουσιακά συμφέροντα των πολιτών, σε περίπτωση απαλλοτρίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τη νόμιμη διαδικασία και τις κοινωνικοοικονομικές τους ανάγκες», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Διαμεσολαβητής συνεχίζει ότι το σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν θεσπίσει νόμους σχετικά με την ιδιοκτησία, αλλά αυτοί δεν τηρούνται πάντα. Οι απαλλοτριώσεις, είπε ο Διαμεσολαβητής, θα πρέπει να γίνονται μόνο εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ενάντια στη δίκαιη αποζημίωση και βασίζονται στην αρχή της αναλογικότητας.

Είναι κρίσιμο, ο Διαμεσολαβητής διευκρινίζει ότι αυτές οι νομικές διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθούνται όχι μόνο για όσους είναι εγγεγραμμένοι, αλλά και για εκείνους που «έχουν υποβληθεί σε νομική διαδικασία, όπως περιουσιακά στοιχεία στη διαδικασία νομιμοποίησης».

Οι κάτοικοι των Τιράνων συγκρούονται με την αστυνομία καθώς αρχίζουν οι κατεδαφίσεις στη γειτονιά «5 Maji»

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, οι απαλλοτριώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν προς το δημόσιο συμφέρον εάν το έργο σχετίζεται με την κατασκευή δρόμου, ύδρευσης, σχολείου ή ιδιωτικού έργου που υπερβαίνει το ατομικό όφελος.

Τέλος, οι αναγκαστικές εξώσεις είναι ένα συνεχές ζήτημα στην Αλβανία, ιδιαίτερα στα Τίρανα. Το ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας έχει επισημανθεί σε πολλές περιπτώσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ. Οι απαλλοτριώσεις συνοδεύονται συχνά από σημαντική αστυνομική παρουσία, αστυνομική παρεμπόδιση εναντίον δημοσιογράφων, ακόμη και βία.

Εκτός αυτών, οι καταπατήσεις στη χώρα αφορούν έντονα και τις παραλιακές περιοχές των Ελλήνων της Χιμάρας και ευρύτερα της ΕΕΜ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου