Αλβανία: Για πλαστογραφία εγγράφων και τιμολογίων συνελήφθη ο πρώην βουλευτής του ΣΚ

Αλβανία: Για πλαστογραφία εγγράφων και τιμολογίων συνελήφθη ο πρώην βουλευτής του ΣΚ

Το Ειδικό Εφετείο Διαφθοράς και Εγκλήματος της Αλβανίας (GJKKO) αποδέχθηκε το αίτημα της Ειδικής Δομής κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), ώστε να συλληφθεί ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Alqi Bllako, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων.

Η SPAK παράλληλα, απήγγειλε κατηγορίες σε 11 στελέχη και πρώην στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Δήμου Ελμπασάν, έναν επιχειρηματία και δύο διαχειριστές του αποτεφρωτήρα στο Φιέρι.

Επίσης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων, Pëllumb Abeshi, σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Lefter Koka και τον πρώην Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος Alqi Bllako, συνέταξαν πλαστά έγγραφα, παρουσιάζοντας και προτείνοντας στην κυβέρνηση το σχέδιο απόφασης και έκθεσης για απαλλοτρίωση της γης, ενώ αποδεικνύεται ότι το ακίνητο είναι «αρόσιμη γη».

Η ζημιά που προκλήθηκε σύμφωνα με τις έρευνες της SPAK είναι 16.288.344 λεκ (1.339.291 ευρώ). Όμως η άλλη σοβαρή κατηγορία σχετίζεται με τη λήψη εικονικών τιμολογίων για τη διαδικασία κατασκευής του αποτεφρωτήρα. Μεταξύ της εταιρείας παραχώρησης και αυτής που έκανε την κατασκευή, λήφθηκαν τιμολόγια φόρου πωλήσεων και πληρώθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις σε άλλες εταιρείες, για έργα που στην πραγματικότητα δεν εκτελούνται.

Εκτός από αυτά, η SPAK έχει στείλει στο δικαστήριο και νέα ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Bllako όπου αποδεικνύεται ότι ταξίδεψε στην Ιταλία με τον Klodian Zoto. Αναφερόμενοι στο σύστημα TIMS, προκύπτει ότι στις 16.04.2019 ο Alqi Bllako ταξίδεψε με αεροπλάνο στο Τορίνο μαζί με τον Klodian Zoto για να επιστρέψουν μια μέρα αργότερα, μαζί, από τη Ρώμη στα Τίρανα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου