Ράμα: «Η Τουρκία δεν έχει στρατηγική κατά των Ανοιχτών Βαλκανίων»

Ράμα: «Η Τουρκία δεν έχει στρατηγική κατά των Ανοιχτών Βαλκανίων»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση «France 24», δήλωσε ότι η Αλβανία δεν αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά αποτελεί παράπλευρη ζημιά για ένα πρόβλημα μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

«Η Βουλγαρία έχει απαιτήσεις ιστορίας και ταυτότητας για τη Βόρεια Μακεδονία. Και η διαδικασία μπλοκάρεται εύκολα με βέτο. Ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία έχουν τη δύναμη να πείσουν τη Βουλγαρία να αλλάξει τη θέση της και αυτό περιπλέκει περαιτέρω τη διαδικασία τοποθετώντας μεταξύ μας και της ΕΕ ένα ζήτημα που είναι διμερές», είπε ο Ράμα.

Ερωτηθείς για τον υψηλό αριθμό των Αλβανών αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, ο Ράμα είπε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού κύματος δεν σχετίζεται με τη διαδικασία ένταξης. «Δεν βλέπω αλβανική απειλή για την Ευρώπη», είπε ο Ράμα.

Επίσης αναγνώρισε ότι η Αλβανία έχει πρόβλημα με τη διαφθορά, αλλά, είπε πως «ο αγώνας εναντίον της έχει πάει σε άλλο επίπεδο». Οι δημοσιογράφοι του «France 24» ρώτησαν επίσης τον Ράμα για τη σχέση με τον Ερντογάν και το μοντέλο διακυβέρνησής του ή την επιρροή του στην περιοχή.

«Η Τουρκία δεν έχει στρατηγική στα Βαλκάνια που να έρχεται σε σύγκρουση με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Μέσα σε 30 χρόνια, μόνο ένα τζαμί έχει χτιστεί στην Αλβανία με τη βοήθεια της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Τουρκίας», είπε ο Ράμα.

Τέλος ο Αλβανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε με τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία για τη δημιουργία των Ανοιχτών Βαλκανίων, λέγοντας ότι η πόρτα είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ράμα φαίνεται πως επιθυμεί να βρεθεί σε διπλή "συνεργασία" θέλοντας και με τον μέντορά του Ερντογάν να τα έχει καλά και να συνεργάζεται και να βρεθεί σύντομα στους κόλπους της ΕΕ ως ένας "προοδευτικός ηγέτης" που δε διαφέρει σε τίποτα από τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου