Ο Ιταλός επιχειρηματίας F. Becchetti εισπράττει «αεροπορικώς» το πρόστιμο από την Αλβανία

Ο Ιταλός επιχειρηματίας F. Becchetti εισπράττει «αεροπορικώς» το πρόστιμο από την Αλβανία

Αν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δεσμεύτηκε δημόσια ότι η Αλβανία δεν θα καταβάλει το πρόστιμο των 110 εκατομμυρίων ευρώ στον Ιταλό επιχειρηματία Francesco Becchetti, η πληρωμή του έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός επιχειρηματίας έχει μπλοκάρει τους λογαριασμούς της Αλβανίας στην Eurocontrol με την κατάσχεση του εισοδήματος του ποσού των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που του έχει αποδοθεί από την δικαιοσύνη, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Αεροπορική Εταιρεία Albcontrol. Παρόλο που η συγκεκριμένη είδηση στα Τίρανα κρατείται ως άλλο κρατικό μυστικό από την κυβέρνηση, η είδηση φαίνεται να έρχεται στο φως της δημοσιότητας με κάθε λεπτομέρεια.

Πώς όμως εισπράττονται τα χρήματα;

Κάθε χώρα που αποτελεί μέρος του κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, δηλαδή που αποτελεί μέρος της Eurocontrol, κερδίζει έσοδα από τη χρήση του εναέριου χώρου της. Συγκεκριμένα κάθε αεροσκάφος που περνάει από τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, πληρώνει ένα ορισμένο τέλος, το οποίο από τεχνικούς όρους είναι γνωστό ως τέλος διαδρομής.

Τα τέλη αυτά πληρώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες στην Eurocontrol στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, η Eurocontrol τα διανέμει περιοδικά στις αντίστοιχες χώρες. Στην περίπτωση της Αλβανίας, η Eurocontrol καταθέτει αυτά τα χρήματα στο ταμείο της Albcontrol, της αλβανικής Εταιρείας Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας.

Για το έτος 2019, η Αλβανία κέρδισε 25,3 εκατομμύρια ευρώ από το τέλος χρήσης του εναέριου χώρου της. Το 2020, όταν η εναέρια κυκλοφορία μειώθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας, τα κέρδη της μειώθηκαν στα 11 εκατομμύρια. Ωστόσο φέτος, με την ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας, οι πτήσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση και τα έσοδα θα έπρεπε επίσης να αυξηθούν.

Ωστόσο, δεν εισάγονται έσοδα από το τέλος χρήσης του εναέριου χώρου στα ταμεία της Albcontrol. Ο λογαριασμός της Albcontrol στην Eurocontrol έχει δεσμευθεί και το ποσό που θα έπρεπε να κερδίσει το αλβανικό κράτος, πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό του Ιταλού επιχειρηματία. Ενώ σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα MCN, o Ιταλός επιχειρηματίας έχει λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 3 έως 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λογαριασμός της Αλβανίας στην Eurocontrol θα συνεχίσει να είναι δεσμευμένος έως ότου ο Ιταλός επιχειρηματίας κατασχέσει ολόκληρο το ποσό του προστίμου των 110 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μαζί με τους τόκους έχει ήδη φτάσει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και ο Ράμα αναφέρει πως δεν θα πληρώσει το πρόστιμο, η πληρωμή του έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται, αλλά… «αεροπορικώς»!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου