Η Αλβανία καλείται να πληρώσει αποζημίωση ύψους 110 εκ. ευρώ σε Ιταλό καναλάρχη

Η Αλβανία καλείται να πληρώσει αποζημίωση ύψους 110 εκ. ευρώ σε Ιταλό καναλάρχη

Λίγες ημέρες απομένουν από τις αλβανικές εκλογές και ένα ακόμη γεγονός έρχεται να ταράξει την ήδη πληγείσα από τον κορωνοϊό αλβανική κοινωνία.

Όπως έγινε γνωστό η Αλβανία έχασε τη δικαστική διαμάχη εναντίον του Ιταλού επιχειρηματία Francesco Becchetti.

Το Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), ένα διαιτητικό δικαστήριο, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταδίκασε την Αλβανία κατά τον Απρίλιο του 2019, κρίνοντας ότι το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού "Agon" του Ιταλού επιχειρηματία Francesco Becchetti, είχε «πολιτικά κίνητρα».

Η ποινή που επεβλήθη στην Αλβανία αντιπροσωπεύει επίσης την υψηλότερη αξία με την οποία καταδικάστηκε στο διαιτητικό δικαστήριο και την υποχρεώνει να καταβάλει στον Ιταλό επιχειρηματία αποζημίωση ύψους 110 εκατομμυρίων Ευρώ.

Μετά από την αντίδραση των αλβανικών αρχών με την επιθυμία να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη, τον Αυγούστου του 2019 το ICSID αποδέχθηκε την έφεση διατάσσοντας την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της απόφασής του.

Η αίτηση ακύρωσης είναι μια εξαιρετική μορφή προσφυγής που παρέχεται για την υπεράσπιση των βασικών νομικών αρχών που σχετίζονται με μια διαδικασία. Ένα μέρος μπορεί να ζητήσει την πλήρη ή μερική ακύρωση μιας απόφασης βάσει τουλάχιστον μιας από τις 5 υποθέσεις που προβλέπονται από τους ίδιους τους κανόνες του ICSID:

1) Όταν η δοκιμαστική επιτροπή δεν έχει σχηματιστεί σωστά.

2) Όταν έχει ξεπεράσει ανοιχτά την ισχύ της.

3) Όταν σε ένα από τα μέλη έχει διαπιστωθεί υπόθεση διαφθοράς.

4) Όταν παρατηρείται η απόκλιση σε έναν από τους βασικούς διαδικαστικούς κανόνες.

5) Όταν η απόφαση δεν μπορεί να αποδείξει τα κίνητρα στα οποία βασίστηκε.

Το αίτημα της αλβανικής πλευράς βασίστηκε στην παραβίαση των διαδικασιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διαιτησίας, αλλά η Ad Hoc Επιτροπή που συστάθηκε για την αναθεώρηση της υπόθεσης, δεν βρήκε ορθό τον ισχυρισμό της αλβανικής πλευράς, η οποία καλείται να καταβάλει την αποζημίωση των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την εκπροσωπήσή της στη διαδικασία προσφυγής, η αλβανική κρατική υπεράσπιση είχε επιλέξει το αμερικανικό γραφείο Foley Hoag, με εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

Απέναντί της, ο Ιταλός επιχειρηματίας Becchetti, εκπροσωπήθηκε από δύο μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, την Debevoise & Plimpton, με έδρα τη Νέα Υόρκη, και την Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, με έδρα το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Όπως είναι πασιφανές, οι πρακτικές φίμωσης των ελευθεριών στην Αλβανία και στην προκειμένη περίπτωση εκείνων της ελεύθερης έκφρασης των Μ.Μ.Ε. φαίνεται πως επηρεάζονται άμεσα και διαχρονικά από τα ανατολίτικα πρότυπα των αδελφικών νεο-οθωμανικών χωρών της και κοστίζουν άμεσα σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου