«Η Αλβανία είναι έτοιμη να στεγάσει χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες», δήλωσε η ΥΠΕΞ της χώρας

«Η Αλβανία είναι έτοιμη να στεγάσει χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες», δήλωσε η ΥΠΕΞ της χώρας

Η Αλβανία είναι έτοιμη να στεγάσει χιλιάδες Αφγανούς , έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Όλτα Χάτσκα την Παρασκευή μετά από μια συνάντηση με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ για τους οποίους δεν έλειψε από την ίδια η κριτική της.

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια της συνάντησής τους είπε ότι είναι απαράδεκτο για τις χώρες του ΝΑΤΟ να μην παρέχουν καταφύγιο στους Αφγανούς.

«Αν το έκανε αυτό η Αλβανία, ποια χώρα σε αυτό το τραπέζι δεν θα μπορούσε να το κάνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης σύμφωνα με την Τζάσκα, οι Αφγανοί πρέπει να προστατευθούν και επειδή έχουν συνεργαστεί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ το μέλλον αυτής της συμμαχίας θα εξαρτηθεί από αυτό.

Μετά τη συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κάλεσαν τους Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή εκκένωση χιλιάδων Αφγανών και ξένων υπηκόων από το Αφγανιστάν.

Ακόμη, υπήρξαν αναφορές ότι μαχητές των Ταλιμπάν εμποδίζουν τους ανθρώπους να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου γηγενείς και ξένοι υπήκοοι απομακρύνονται με μαχητικά αεροσκάφη.

Η Αλβανία φιλοξενεί την πρώτη ομάδα Αφγανών που στεγάζεται σε κοιτώνες στην πανεπιστημιούπολη των Τιράνων.

Στην αρχική του ανακοίνωση ο Ράμα είχε αναφέρει πως θα μεταφερθούν στην Αλβανία μερικές εκατοντάδες ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε σε χίλιους, ενώ η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει το σχέδιο για το πόσοι Αφγανοί θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και πού θα στεγαστούν.

Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικοί στην χώρα δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τι πραγματικά θα γίνει με τις ροές των Αφγανών, ενώ από πλευράς της η Ελλάδα φαίνεται να θωρακίζεται για την πιθανότητα ανεξέλεγκτης έλευσης παράνομων Αφγανών μέσω Τουρκίας στην χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου