Σε άθλια κατάσταση το πυροσβεστικό σύστημα της Αλβανίας σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Σε άθλια κατάσταση το πυροσβεστικό σύστημα της Αλβανίας σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μια διαγνωστική έκθεση σχετικά με την ετοιμότητα της δομής έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας στην Αλβανία.

Η συγκεκριμένη έκθεση επιβεβαίωσε ότι η Αλβανία έχει περιορισμένες δυνατότητες πυρόσβεσης σε μέρη μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Επίσης η σημείωσε ότι έχει και σημαντικές ελλείψεις στον έλεγχο των πυρκαγιών εντός των απομακρυσμένων δασών, καθώς της λείπουν οχήματα 4 × 4 και ειδικός εξοπλισμός, όπως θερμικές κάμερες για την εκτίμηση πυρκαγιών.

Ακόμη το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη μόνο με δύο ελικόπτερα που διαθέτουν εξοπλισμό για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, αλλά η διαχείριση των δασών τελεί υπό την κύρια (οικονομική) ευθύνη των δήμων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε την ανάγκη για βιντεοεπιτήρηση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και ενός προηγμένου συστήματος που χρησιμοποιεί αεροσκάφη, δορυφόρους, χάρτες εδάφους και μετεωρολογικά δεδομένα. Η έκθεση πρότεινε ότι οι εθελοντικές υπηρεσίες πυρόσβεσης είναι μια επιλογή σε αγροτικές ή λιγότερο πυκνοκατοικημένες

Σύμφωνα με την Τράπεζα, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση αποτελούν βασικό παράγοντα στην ικανότητα κάθε πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με το νόμο αριθ. 152/2015, «Περί Πυροπροστασίας και Διάσωσης», οι περισσότερες αρμοδιότητες πυρόσβεσης μεταφέρθηκαν από τους νομούς στους δήμους, αφήνοντας σε κεντρικό επίπεδο μόνο τη νομοθεσία, την εκπαίδευση και τη συνεργασία μεταξύ των πυροσβεστικών δομών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η υπηρεσία έχει πολλά κενά όσον αφορά τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση.

Πολλά από τα πυροσβεστικά που είναι διαθέσιμα είναι παλιά (μερικά χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960), είναι σε κακή κατάσταση και δεν είναι λειτουργικά, επειδή δόθηκαν από διαφορετικές χώρες, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι δήμοι και οι διοικητικές μονάδες στερούνται εξοπλισμού ατομικής προστασίας και εξωτερικού εξοπλισμού για την πυρόσβεση, ενώ τα οχήματα με σκάλες για την κατάσβεση πυρκαγιών σε πολυώροφα κτίρια (έξι ή περισσότεροι όροφοι) είναι ανεπαρκή, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον με το νόμο αριθ. 152/2015, οι Δήμοι υποχρεούνται να επενδύσουν στην αύξηση των εθελοντικών δυνατοτήτων πυρόσβεσης, πέραν της επαγγελματικής υπηρεσίας. Αλλά οι δημοσιονομικοί περιορισμοί εμποδίζουν πολλούς δήμους να αναπτύξουν εθελοντικά προγράμματα πυρόσβεσης.

Όσον αφορά τους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, είτε εκείνοι αναγνωρίζονται από την Αλβανία, είτε όχι, η μόνη τους λύση είναι η στήριξη του εθνικού κέντρου, δηλαδή της Ελλάδας. Τα δάση και γενικά ο φυσικός πλούτος, βρίσκονται κάθε καλοκαίρι σε άμεσο κίνδυνο, ενώ τα λιγοστά μέσα πυρόσβεσης είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην δασοπροστασία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου