Ο Σύλλογος Πολιτικά Διωκόμενων του καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία ζητά τη διερεύνηση μαζικής εκτέλεσης

Ο Σύλλογος Πολιτικά Διωκόμενων του καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία ζητά τη διερεύνηση μαζικής εκτέλεσης

Ο Σύλλογος Πολιτικά Διωκόμενων του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, ζητά από την Εισαγγελία των Τιράνων τη διερεύνηση του γεγονότος του 1951 στα Τίρανα όπου οι καθεστωτικοί του Χότζα πυροβόλησαν 22 διανοούμενοι, για τους οποίους κατέθεσαν ποινική αναφορά το 2018.

Σε ανοιχτή επιστολή ο Σύλλογος αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι κατέθεσαν την αγωγή πριν από 3 χρόνια, η εισαγγελία δεν έχει διεξάγει ακόμη έρευνες καθώς θεωρεί ότι οι δράστες του εγκλήματος δεν είναι πια ζωντανοί.

Σύμφωνα με την Σύλλογο, αυτό δεν ισχύει γιατί ένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται στη μηνυτήρια αναφορά τους, ο Πίλο Σάντο, είναι ακόμα ζωντανός, ζει στις ΗΠΑ και πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε ένα βιβλίο.

Κατά τον Φεβρουάριο του 1951, πάνω από 100 πολίτες συνελήφθησαν στα Τίρανα για μια υποτιθέμενη «βομβιστική επίθεση της Σοβιετικής Πρεσβείας». Το Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε ως πρόσχημα να ρίξει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην αυλή της Σοβιετικής Πρεσβείας, ώστε να αρχίσει να πραγματοποιεί συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και μια εβδομάδα αργότερα να εκτελέσει τους 22 πολίτες.

Ο Σύλλογος Πολιτικά Διωκόμενων κατηγορεί τους κορυφαίους ηγέτες του SNP, το Πολιτικό Γραφείο, την Κρατική Ασφάλεια και τους επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την κατάρτιση των καταλόγων των συλληφθέντων. Ο κατηγορούμενος Πίλο Σάντο, εργάστηκε ως διευθυντής του τμήματος διανόησης στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται είναι η γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επίσης, στην ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον εισαγγελέα της υπόθεσης Μπαϊράμ Μπρετσάνι και σε ορισμένους αρχηγούς της Εισαγγελίας και διπλωμάτες, ο Σύλλογος απαιτεί την έναρξη νομικών διαδικασιών για την έκδοση του Πίλο Σάντο και την προσαγωγή του ενώπιον της αλβανικής δικαιοσύνης.

Στην Αλβανία, παρά το πέρας 30 ετών από την πτώση του καθεστώτος, πολλά περιστατικά εκτέλεσης αθώων ανθρώπων (διανοούμενων κ.λπ), αγνοουμένων κ.α., μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλοί Βορειοηπειρώτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια