Απεργία Αλβανών ανθρακωρύχων που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι

Απεργία Αλβανών ανθρακωρύχων που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι

Δεκάδες ανθρακωρύχοι της ALB-MI στη Μπουλκίζα της Αλβανίας απεργούν καθώς ισχυρίζονται ότι εδώ και αρκετούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Οι ανθρακωρύχοι δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020-2021 δεν τους έχουν καταβληθεί αρκετοί μισθοί, ενώ έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν να αγοράσουν τρόφιμα για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ένας από τους ανθρακωρύχους δήλωσε, πως δεν θα επιστρέψει στη δουλειά εάν η εταιρεία δεν πληρώσει μισθούς και ασφάλιση. Ισχυρίζεται επίσης ότι οι ανθρακωρύχοι του έχουν πει ψέματα, καθώς η εταιρεία έχει υποσχεθεί να τους πληρώνει από μήνα σε μήνα. Οι ανθρακωρύχοι υποστηρίζονται από την Ένωση Μεταλλευτών της Μπουλκίζα, η οποία έχει καταγγείλει την έλλειψη ανταπόκρισης της κυβέρνησης στην όλη κατάσταση. Ο αρχηγός τους, Elton Debreshi, δήλωσε ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενη κατάσταση για τους ανθρακωρύχους, ωστόσο προσθέτει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μισθοί.

«Η ύπαρξη βασικού υλικού είναι σχεδόν μηδενική, ακόμη και αντικείμενα όπως μπότες και ρούχα, καπάκια, λαμπτήρες πρέπει να αγοράζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Debreshi.

Το πρόβλημα της μη πληρωμής των μισθών έχει επίσης αναγνωριστεί από την εταιρεία ALB-MI. Ο διαχειριστής, Faik Dedja, είπε στο BIRN ότι οι ανθρακωρύχοι δεν πληρώθηκαν για πέντε μήνες, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στην πτώση της τιμής του χρωμίου διεθνώς. Η περιοχή της Μπουλκίζα είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές εξόρυξης χρωμίου στην Αλβανία, ωστόσο παραμένει η φτωχότερη περιοχή της χώρας. Οι ανθρακωρύχοι διαμαρτύρονται συνεχώς για τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται και τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις των μισθών καθώς και με την κοινωνική ασφάλισή τους.

Πριν από λίγες μέρες, ένας 35χρονος έχασε τη ζωή του σε ορυχείο χρωμίου που διαχειρίζεται η Albchrome που ανήκει στον επιχειρηματία Samir Mane. Ένας σχετικά υψηλός αριθμός ανθρακωρύχων τραυματίζονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στα ορυχεία της Μπουλκίζα και Albchrome, ωστόσο η εταιρεία συχνά κατηγορεί τους ανθρακωρύχους, για προσωπική τους αμέλεια του.

Παρά τους θανάτους πολλών ανθρακωρύχων στα ορυχεία χρωμίου της Μπουλκίζα, κανένας διευθυντής ή ιδιοκτήτης τους δεν έχει διωχθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι θεσμικές στατιστικές αντιμετωπίζονται με καχυποψία από εμπειρογνώμονες ασφάλειας και δικαιωμάτων στην εργασία, οι οποίοι λένε ότι τα ατυχήματα με μικρές συνέπειες δεν αναφέρονται ούτε διερευνώνται σωστά.

Η άθλια κατάσταση των ανθρακωρύχων παραμένει ένα αίτημα που οι άνθρωποι ζητούν να επιλυθεί εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου