Αλβανία: Ψηφίστηκε ομόφωνα η έκθεση αποπομπής του Ιλίρ Μέτα

Αλβανία: Ψηφίστηκε ομόφωνα η έκθεση αποπομπής του Ιλίρ Μέτα

Η Εξεταστική Επιτροπή για την απόλυση του Αλβανού Πρόεδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ενέκρινε ομόφωνα σήμερα την έκθεση για την αποπομπή του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Alket Hyseni, δήλωσε ότι Πρόεδρος, μέσω της γλώσσας που χρησιμοποιούσε και των λοιπών ποινικών κατηγοριών για εκλογική νοθεία παραβίασε τη συνταγματική υποχρέωσή του για πολιτική αμεροληψία.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Μέτα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν είχε ουδέτερο ρόλο, αλλά κατηγορούσε συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, υπέρ της άλλης.

«Απαίτησε αλλαγή κυβέρνησης με λαϊκό δημοψήφισμα. Επέλεξε να είναι ο πρωταγωνιστής. Διατήρησε μια σκληρή στάση ενάντια στην πλειοψηφία.Έχει ασκήσει πολιτική δραστηριότητα απαιτώντας την πτώση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Hyseni.

Η Eπιτροπή διαχειρίστηκε όλες τις δηλώσεις του Μέτα και τις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς και τις εκθέσεις των νομικών εμπειρογνωμόνων. Η συγκεκριμένη επιτροπή, ιδρύθηκε κατόπιν αιτήματος 49 Σοσιαλιστών βουλευτών, με την αιτιολόγηση ότι ο Πρόεδρος παραβίασε την υποχρέωση αμεροληψίας που ορίζεται στο Σύνταγμα.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει αυτήν την έκθεση με 94 ψήφους υπέρ, ώστε να αποφασίσει την οριστική αποπομπή του Αλβανού Πρόεδρου.

Στη συνέχεια, εντός 5 ημερών, η απόφαση αυτή θα αποσταλεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο και θα ορίσει εάν θα καθαιρεθεί ή όχι ο Μέτα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου