Στην τελετή για την 74η επέτειο της Ίδρυσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλβανίας, ο αλβανός Υπουργός Άμυνας Πίρρο Βένγκου ανακοίνωσε τα σχέδια και τις συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Σχολής Αεροπορίας, καθώς και για την ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων της Αλβανίας.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον πρόσφατα κατασκευασμένο υπόστεγο των ελικοπτέρων Black Hawk στη Βάση της Φάρκας, παρουσία ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπων της Ένωσης Βετεράνων Αεροπορίας, συγγενών πιλότων και τεχνικών της βάσης, και άλλων προσκεκλημένων.
«Οι στόχοι μας ξεκινούν, πρώτα απ’ όλα, από το ανθρώπινο κεφάλαιο και την εκπαίδευση. Στην τελευταία συνεδρίαση της κυβέρνησης, λάβαμε σημαντικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα έχω τη χαρά να σας προσκαλέσω σε μια εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει επίσημα την επανίδρυση της Σχολής Αεροπορίας», δήλωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, ο Βένγκου τόνισε πως εξίσου σημαντική είναι και η επένδυση σε εξοπλισμό και οπλικά συστήματα για την Πολεμική Αεροπορία.
«Το δεύτερο βασικό στοιχείο αφορά τον εκσυγχρονισμό και τις επενδύσεις σε μέσα, εξοπλισμό και συστήματα. Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουμε στα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας, κάτι που συνεπάγεται και την ανάγκη αύξησης του αριθμού των πιλότων, οι οποίοι θα έχουν διπλό ρόλο – αποστολές σε καταστάσεις πολιτικής έκτακτης ανάγκης, αλλά και αποστολές παρακολούθησης και επιτήρησης. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε και την αντιαεροπορική άμυνα, έναν κρίσιμο τομέα που είχε παραμεληθεί επί χρόνια, αλλά ο οποίος πλέον εντάσσεται στους στόχους της Συμμαχίας και στις εθνικές ανάγκες», πρόσθεσε.
Ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της βελτίωσης των οικονομικών απολαβών και των συνθηκών εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού: «Μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εκσυγχρονισμό, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση για τη βελτίωση της οικονομικής μεταχείρισης, των συνθηκών εργασίας και των προνομίων που απορρέουν από το στρατιωτικό καθεστώς – όχι μόνο για τους ίδιους τους στρατιωτικούς, αλλά και για τις οικογένειές τους. Έχει ήδη γίνει σημαντική πρόοδος, με ουσιαστική αύξηση των αποδοχών πιλότων και τεχνικών όλα αυτά τα χρόνια. Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία, όπως έχει δεσμευτεί ο αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με στόχο να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο των χωρών του ΝΑΤΟ – ένας στόχος που, αν και έχουμε ήδη το προβάδισμα στην περιοχή μας, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιστράτηγος Φερντινάντ Ντίμο, επεσήμανε ότι το νέο υπόστεγο για τα ελικόπτερα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επένδυσης σε υποδομές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση με αεροσκάφος του αλβανικού κράτους πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 1951.
