Παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μπέζα «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια»

 Παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μπέζα «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια»

Το βιβλίο του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας και Βουλευτή Θεσπρωτίας, Αντώνη Μπέζα, με τίτλο «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια» παρουσιάζει την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 8.00μ.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, η ηπειρωτική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος».

Χωρίς να είναι ένα καθαρά ιστορικό πόνημα, το βιβλίο αναλύει το παρελθόν, συγκρίνει με το παρόν και καταλήγει σε επιχειρήματα για την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων του αλβανικού αλυτρωτισμού σε σχέση με το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα». Δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από την ανάγκη να μην υπάρξει «διολίσθηση» της ελληνικής πλευράς σε θέσεις και αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν «μη αναστρέψιμες βλάβες» και για να ενημερωθούν οι νεώτεροι.

Απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό με στόχο να διαβαστεί εύκολα και δίνοντας επιχειρήματα στους αναγνώστες του, γι' αυτό και έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο η ιστορική τεκμηρίωση και οι βιβλιογραφικές αναφορές. Εκτός από την εισαγωγή, αποτελείται από πέντε επιμέρους κεφάλαια με κείμενα των, Αντώνη Μπέζα, Αθανάσιου Γκότοβου, Ευστράτιου (Στρατή) Αθανασάκου και Ιωάννη Αρχιμανδρίτη καθώς και αποσπάσματα από Έκθεση των καταστροφών, εκτελέσεων και δολοφονιών που έγιναν στη Θεσπρωτία και το Φανάρι (Πρέβεζα), από τους Γερμανούς και τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες, την περίοδο 1940-1944. Η συγκεκριμένη Έκθεση είναι γραμμένη το καλοκαίρι του 1945 από επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και δημοσιεύθηκε το 1987 από την Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών.

Στο πρώτο κεφάλαιο, ο Αντώνης Μπέζας αναφέρεται στις τωρινές αλβανικές διεκδικήσεις και δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις με βάση τα πραγματικά περιστατικά και το διεθνές δίκαιο, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο, ο Αθανάσιος Γκότοβος, που αποτελεί τον εγκυρότερο σχετικό με το θέμα ιστορικό μελετητή και η συστηματική του έρευνα έχει εμπλουτίσει ουσιαστικά τη γνώση μας για την τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας, δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική δράση των Τσάμηδων στην κατοχή, τις επινοήσεις της αλβανικής προπαγάνδας και τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει το ελληνικό μετεμφυλιακό σύνδρομο.

Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται κείμενο του αείμνηστου πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Ευστράτιου Αθανασάκου, από ανέκδοτη ομιλία του στο επιστημονικό Συνέδριο με θέμα τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη Βόρειο Ήπειρο, που οργανώθηκε στην Αθήνα το 1992. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του αείμνηστου επίσης Ιωάννη Αρχιμανδρίτη με τίτλο «Τσάμηδες- Οδύνη και δάκρυα της Θεσπρωτίας», που αποτελεί τεκμηριωμένη ιστορική αφήγηση, δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Γεωργιάδης» το 1969 και έλαβε τον Α΄ Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.

Είναι προφανές ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις (Αθανασάκου- Αρχιμανδρίτη), η ιστορική έρευνα έχει προχωρήσει από την εποχή που γράφτηκαν τα συγκεκριμένα κείμενα και σε ορισμένα σημεία γνωρίζουμε τώρα πλέον περισσότερα, ειδικά μετά τη μελέτη των ελληνικών και γερμανικών στρατιωτικών αρχείων. Ωστόσο, επιλέχθηκαν γιατί έχουν σημαντική αξία ως χαρακτηριστικά κείμενα της εποχής με τη βοήθεια των πηγών που οι συγγραφείς μπορούσαν τότε να έχουν στη διάθεσή τους και είναι γραμμένα από ανθρώπους που ήταν όχι απλά αυτόπτες μάρτυρες αλλά πρωταγωνιστές των γεγονότων, αφού ο Ευστράτιος Αθανασάκος διετέλεσε την περίοδο 1929-1933 Έπαρχος Παραμυθιάς και Έπαρχος Θυάμιδος (Φιλιατών) ενώ ο Ιωάννης Αρχιμανδρίτης ήταν προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δημοτικών Σχολείων Παραμυθιάς με έδρα την Ηγουμενίτσα, την περίοδο 1941-1943.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα που στις 28 Οκτωβρίου 2018 εκτελέστηκε στους Βουλιαράτες για την ελληνική σημαία, ενώ το προλογίζουν με κείμενα ξεχωριστού ενδιαφέροντος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ροδόπης και επ. καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» είναι πολιτικά, ιστορικά και νομικά ανύπαρκτο για την ελληνική πλευρά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και το δίκιο μας. Τα σημάδια της ναζιστικής- φασιστικής θηριωδίας και οι πράξεις του εθνικοσοσιαλισμού και των συνεργατών του Μουσουλμάνων Τσάμηδων, δεν μπορούν να σβηστούν από την ιστορική μνήμη. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν η προπαγάνδα των Τσάμηδων και η κατάσταση, που εθνικιστικοί αλβανικοί κύκλοι, για πολιτικούς λόγους αλλά και για ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούν να δημιουργήσουν. Μόνο έτσι θα σταματήσει η εθνική φοβία και θα μπουν στο περιθώριο οι ιδεολογικές αγκυλώσεις από την περίοδο του Εμφύλιου, που συσκοτίζουν την ιστορική πραγματικότητα και οδηγούν στη σιωπή και την ανοχή. Μόνο έτσι, η συνείδησή μας θα παραμένει σε εγρήγορση, ώστε να μην υπάρξουν ποτέ στο μέλλον ανάλογα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ομιλητές στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα είναι, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην Εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2009) και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βαληνάκης και ο θεσπρωτός τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. Υπουργός Κώστας Τασούλας, ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο εκδότης του Πρωινού Λόγου Γιάννης Κουτσολιόντος.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου