Συμβούλιο της Ευρώπης : Καμία αναφορά για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία

Συμβούλιο της Ευρώπης : Καμία αναφορά για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία

Με την έρευνα για την δολοφονία του Κατσίφα να μην έχει αρχίσει ακόμη και με τις απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να «τρέχουν» και το αρμόδιο Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Στην τέταρτη, κατά σειρά, γνωμοδότηση για την Αλβανία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Συμβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (FCNM), περιορίζεται να αναφέρει ότι, οι Ρομά και οι Αιγύπτιοι εξακολουθούν να υποφέρουν από ανισότητες και διακρίσεις, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, στην Αλβανία.

Και μετά αναλώνεται σε γενικότητες όπως, ότι η Αλβανία πρέπει να ενισχύσει την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων καθώς και ότι, θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά η αρχή της ελεύθερης αυτοδιάθεσης και οι αρχές να σταματήσουν να βασίζονται αποκλειστικά στα αρχειακά δεδομένα για την επαλήθευση της ταυτότητας των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Σε συστάσεις της προς τις Αλβανικές Αρχές το FCNM, αναφέρει ότι:

*Θα πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2016-2020 για την ένταξη των Ρομά και των Αιγυπτίων.

*Θα πρέπει να παρέχεται, στις αριθμητικά μικρότερες εθνικές μειονότητες, η πρόσβαση στην εκπαίδευση σε μειονοτικές γλώσσες και η επαρκής προσφορά σχολικών βιβλίων.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν την εξασφάλιση κεφαλαίων για σχέδια υποδομής που επηρεάζουν τις εθνικές μειονότητες, την προστασία των γυναικών και των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινότητες από την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε νομική βοήθεια και δικαιοσύνη , επέκταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις μειονοτικές γλώσσες και την αναθεώρηση του νόμου για τις εθνικές μειονότητες για τη σύσταση συμβουλευτικών μηχανισμών σε τοπικό επίπεδο.

πηγη: rerporter.gr


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου