Συνεχίζοντας την περιήγηση στην σελίδα μας αποδέχεστε την χρήση της τεχνολογίας cookies.

5,3 εκατομμύρια για την προστασία του εναερίου χώρου της Αλβανίας από τα ελληνικά μαχητικά!

 5,3 εκατομμύρια για την προστασία του εναερίου χώρου της Αλβανίας από τα ελληνικά μαχητικά!

Λίγοι ίσως στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει αναλάβει την προστασία του εναέριου χώρου της Αλβανίας, διαθέτοντας μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμη λιγότεροι ξέρουν ότι η επιχείρηση αυτή κόστισε μέχρι τώρα πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος διευκρίνισε ότι η χώρα μας διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη σε καθήκοντα QRA (Quick Reaction Αlert) κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα ανά δεκαπενθήμερο καθώς το έργο επιμερίζεται με την ιταλική Αεροπορία η οποία έχει αναλάβει το έτερο ήμισυ της αστυνόμευσης.

Αυτό σημαίνει ότι όποτε διαπιστωθεί παραβίαση ή προσέγγιση αγνώστων αεροσκαφών στον αλβανικό εναέριο χώρο, τα μαχητικά της ΠΑ θα απογειωθούν από τις μητρικές τους βάσεις στην Ελλάδα για να αναγνωρίσουν ή να αναχαιτίσουν τα ίχνη αυτά.

Ακόμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποσυνδέει το θέμα της εναέριας αστυνόμευσης με το καθεστώς Ράμα λέγοντας πως πρόκειται για ΝΑΤΟϊκη υποχρέωση που έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και με την τωρινή.

Ταυτόχρονα στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει πως η ελληνική συμμετοχή σε καθήκοντα αστυνόμευσης απέτρεψε την Τουρκία από το να προσφέρει παρόμοιο έργο, αν και αυτό θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο από βάσεις στην Τουρκία. Έτσι τα τουρκικά αεροσκάφη θα έπρεπε να μετασταθμεύσουν στην Αλβανία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τουρκική Αεροπορία, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

«Η αναγκαιότητα αστυνόμευσης του Αλβανικού εναέριου χώρου, ως νεοεισερχόμενου κράτους- μέλους της Συμμαχίας, υπαγορευόταν από το γεγονός ότι η Αλβανία δεν διαθέτει επιχειρησιακώς ενεργή Πολεμική Αεροπορία. Συναφώς, το εν λόγω έργο αναλήφθηκε από την Ελλάδα και την Ιταλία, δηλαδή τα δύο κράτη-μέλη της Νότιας Πτέρυγας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και ικανότητα να υλοποιήσουν επιτυχώς την υπόψη αποστολή. Παράλληλα, η συμμετοχή της Ελλάδας απέτρεψε τυχόν ανάληψη του υπόψη έργου από την Τουρκία που μάλιστα εξεδήλωσε σχετική πρόθεση, το έτος 2012, η οποία απερρίφθη από τη Συμμαχία», αναφέρει στην απάντησή του ο Υπουργός.

Ο Υπουργός κατέθεσε και τα οικονομικά στοιχεία τα οποία έχουν ως εξής:

2009 353.467,93 €

2010 574.052,19 €

2011 560.836,37 €

2012 561.583,07 €

2013 443.075,54 €

2014 858.243,63 €

2015 498.072,72 €

2016 544.313,08 €

2017 526.157,43 €

2018 (05/11) 407.613,64 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 5.327.415,60 €

πηγη:epiruspost.gr

Ένας 39χρονος νεκρός, ένας αστυνομικός στο Νοσοκομ...
Ὀδυνηρά ἑλληνική ταπείνωσις ἀπό Ἀλβανούς καί Σκοπι...
 
  1. Σχόλια (3)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Τοσο μας κοστιζει,ειναι ξεκαθαρη η ανακοινωση. Κανενας δε πληρωνει κανεναν στο ΝΑΤΟ, ειναι μια υποχρεωση που αναλαβαμε απο κοινου με την Ιταλια. Λογω των κακων σχεσεων ισως θα επρεπε να αποχωρησουμε και ας αναλαβει ακομη και η Τουρκια, ηδη εχουμε προβληματα με τη τουρκια καθημερινα, θα τα καταφερουμε κι ετσι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν ή Ελλάδα νομίζει ότι απλά ξοδεύει χρήμα για να προστατεύσει τον αλβανικό εναέριο χώρο,εύκολα μπορεί να αποσυρθεί. Ή Ιταλία (από τι ξέρω) προσφέρει πλήρης κάλυψη, (το ίδιο και ή Τουρκία). Αλλά είναι σαφές ότι σε περίπτωση παράνομης πτήσης από τα Mig αεροπλάνα τής μη ΝΑΤΟϊκής Σερβίας, τα ελληνικά αεροπλάνα θα πρέπει να ακολουθήσουν τούς κανόνες αναχαίτισης και εμπλοκής. Στο χέρι τής Ελλάδας είναι αν θα φυλάει το εναέριο χώρο της Αλβανίας ή θα αφήσει την Τουρκία με κάποια βάση να το κάνει

This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά, δεν κατάλαβα αυτά τα λεφτά που αναφέρονται, τα παίρνουμε εμείς για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε? ή μας στοιχίζει τόσο αυτή η υποστήριξη, είναι λίγο μπερδεμένο . . Κ μάλλον γι αυτό δεν αποσαφηνίζεται ξεκάθαρα, από την Ελλάδα κ τους διοικούντες της, Όλα τα περιμενω !!!.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Απ' το Facebook μας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη