ΤΙΚΑ-τεκτωνική στο Αργυρόκαστρο

tika

Οι υπηρεσίες του Ερντογάν δεν το βάζουν κάτω και με πρόσχημα την δήθεν παρέμβαση σε πολιτιστικά μνημεία συνεχίζουν την προσπάθεια να θέσουν υπό τον έλεγχο τους όσο περισσότερα τεμένοι και να συνεχίσουν να "προσηλητίζουν" στον Τουρκισμό αλβανούς πιστούς του Ισλάμ.

Όλα αυτά τα στοιχεία εμπεριέχονται σε πρόσφατες ανακοινώσεις του κλιμακίου της ΤΙΚΑ (ανάλογη της κάποτε ΥΔΑΣ) στα Τίρανα που ακάθεκτα συνεχίζει να παρασέρνει στο χορό της κρατικές αρχές και υπηρεσίες με το δέλλεαρ των Δολλαρίων του Σουλτάνου. Προσφάτως 13 Φεβρουαρίου η ΥπΠολ Αλβανίας κα. Κουμπάρο Μιρέλα υπέγραψε Συμφωνία κατανόησης με τον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας Αρχημουφτή Σκεντέρ Μπρούτσαϊ για την έγκριση διαδικασιών αναστηλωτικών εργασιών σε 5 ιστορικής διάστασης τζαμιά. Μεταξύ αυτών στο Αργυρόκαστρο και το Βεράτιο. Η χρηματοδότηση απ' την ΤΙΚΑ με βάση μελέτες που η ίδια έχει εκπονήσει σε γραφείο στην Κωνσταντνούπολη και με συμβάσεις που η ίδια θα συνάψει.

Ο βαθμός υποταγής της πολιτείας προκύπτει ακολούθως. Είναι πολύ πιθανό ο Αρχημουφτής να μην έχει ενδώσει στους όρους και το παιχνίδι του Σουλτάνου Ερντογάν. Τούτο διότη τέλη Ιανουαρίου η φασιστοφυλλάδα του Ταγίπ Ερντογά Yeni Akit και με την υπογραφή του Ayhan Demir σε δύο φύλλα ασχολήθηκε εντελώς αντιδεοντολογικά με τον επικεφαλής των αλβανών μουσουλμάνων τον οποίο κατηγορεί ως Γκιουλενιστή. Προφανώς ήταν εκβιασμός. Μην αποδίδοντας όμως ανέλαβε η ΥπΠολ που ενώ δεν διαθέτει μέσα θέλει να επιδεικνύει έργο στπν τομέα των αναστηλώσεων. Εκεί τα συμφέροντα συνέπεσαν με της ΤΙΚΑ.

Ακολούθησε συνάντηση της Κουμπάρο με μεγάλο τουρκικό κλιμάκιο, 15 Φλεβάρη όπου μετείχαν ο Τούρκος Πρέσβης Μεχμέτ Yozyk, ο επικεφαλής ΤΙΚΑ στα Τίρανα Nacip Ozytok καθώς και ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης Adnan Ertem. Ο Τούρκος Πρέσβης επέμενε την επίσπευση διαδικασιών για διαφυνικούμενο με Καθολικούς Τζαμί στη Σκόδρα ώστε υπογραφεί σύμβαση από Αντιπρόεδρο Τουρκικής Κυβέρνησης σε επίσκεψη που επρόκειτω να γίνει σήμερα στα Τίρανα.

Εξ άλλου προς εβδομάδας σε μια εντελώς άκομψη χειρονομία ενώ παραγκονίστηκε ο Μουφτής Βερατίου στο υπό προγραμματισμό αναστήλωσης τζαμί τον Αλβανό Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ι ΤΙΚΑρχης Τιράνων Ozytok.

Η κάθοδος στο Αργυρόκαστρο και το Βεράτιο της ΤΙΚΑ-τεκτωνικής του Ερντογάν αποδεικνύει την ανάμειξη τουρκικών υπηρεσιών να δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και ασφιξίας στους Ελληνικούς και κατ' επέκταση Ορθόδοξους πληθυσμούς. Η πείρα καταδεικνύει ότι τα στελέχη της ΤΙΚΑ ποτέ δεν στάθηκαν μόνο στα πλαίσια του προγράμματος που ανακοινώνουν.

Ιδιαότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εγκατάσταση κλιμακίου τους στο Κρατικό Κεντρικό Αρχείο Τιράνων, με διευθυντή τον Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων του Ιντριζοκόμματος, όπου με περίβλημα την δήθεν ψηφιοποίηση του υλικού επιχειρείται χάλκευση και χειραγώγηση του ιστορικού περιεχομένου, συγχώνευση Οθωμανικών εγγράφων που μετεγγίζουν από τουρκικά αρχεία κλπ.

tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου