Κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, η αλβανική αστυνομία έχει εντείνει τις προσπάθειες για τον αποκλεισμό παράνομων σκαφών, ανακοινώνοντας τακτικά την κατάσχεση δεκάδων σκαφών από τα νερά των Εξαμιλίων έως τη λίμνη Κόμαν.
Μόνο τον Ιούλιο, κατασχέθηκαν 137 παράνομα σκάφη, εξαιτίας παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλείας και έλλειψης των απαραίτητων εγγράφων.
Η κατάσταση χειροτέρευσε τον Αύγουστο, με τον αριθμό των κατασχεθέντων σκαφών να αυξάνεται σε 168. Οι χειριστές αυτών των σκαφών αντιμετώπισαν πρόστιμα, που κυμαίνονταν από 100 έως 1.100 δολάρια. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ζωές των τουριστών κινδύνεψαν σοβαρά λόγω βλαβών στα σκάφη ή της αδυναμίας τους να επιστρέψουν στην ακτή εξαιτίας των ισχυρών μποφόρ.
Τα σκάφη, όπως τζετ σκι, ταχύπλοα και λέμβοι, χρησιμοποιούνται κυρίως για τουριστικές εκδρομές και τη μεταφορά παραθεριστών σε παραλίες. Ωστόσο, πολλά από αυτά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και δεν τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας που θέτουν η αστυνομία και οι τοπικές αρχές. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η απουσία των απαιτούμενων αδειών είναι οι κύριοι λόγοι για τον αποκλεισμό των σκαφών και την επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.
Η αστυνομία έχει επίσης διαπιστώσει ότι πολλά σκάφη δεν είναι εξοπλισμένα με σωστικό εξοπλισμό και συχνά παραβιάζουν τις περιοχές που έχουν οριστεί για ασφαλή ναυσιπλοΐα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παραθεριστών. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η αλβανική αστυνομία παρείχε βοήθεια σε περισσότερους από 100 τουρίστες που βρέθηκαν σε κίνδυνο, είτε στη θάλασσα είτε σε παραλίες που αποκλείστηκαν.
Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο από τον Αυλώνα έως τους Αγίους Σαράντα. Παράλληλα, τραγικά περιστατικά δεν έλειψαν, με τον θάνατο του 56χρονου Alban Kukaviqi να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από προπέλα λέμβου τον Ιούλιο στον κόλπο του Αγίου Ιωάννη στο Καραμπουρούν.
Σχόλια