Ποιες χώρες σημείωσαν πτώση στην εισαγωγή προϊόντων «Made in Albania»;

Ποιες χώρες σημείωσαν πτώση στην εισαγωγή προϊόντων «Made in Albania»;

Τον Απρίλιο του 2024, οι εξαγωγές αγαθών από την Αλβανία παρουσίασαν μικρή άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Η αξία των εξαγωγών Απριλίου έφτασε τα 35 δισεκατομμύρια λεκ (349 εκατ. ευρώ περίπου), σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2024 και 3,9% σε σχέση με τον Απρίλιο 2023. Παρόλα αυτά, στο τετράμηνο, οι μετρήσεις δείχνουν μείωση 17,1% στις εξαγωγές σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Η μείωση στο τετράμηνο οφείλεται κυρίως στην πτώση στις εξαγωγές των κλάδων "Ορυκτά, Καύσιμα & Ηλεκτρική Ενέργεια" (-7,7%) και "Κλωστοϋφαντουργία & Υποδήματα" (-5,1%).

Επιπλέον, παρατηρείται πτώση στις εξαγωγές προς βασικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιταλία (-18,3%), το Μαυροβούνιο (-10,1%), η Γερμανία (-8,1%), η Ελλάδα (-2,2%) και η Σερβία (-1,4%).

Αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Κίνα εκτοξεύτηκαν κατά 155% τον Απρίλιο, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και προς τη Βόρεια Μακεδονία (91,4%), την Ισπανία (84%) και την Ολλανδία (796%).

Στα προϊόντα που εξήχθησαν στην Ιταλία, η μεγαλύτερη μείωση αξίας καταγράφεται στο αλουμίνιο, στα είδη ένδυσης, στα μεταλλικά είδη και στα ηλεκτρικά μηχανήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις μειώσεις, περισσότερα είδη από σίδηρο και χάλυβα και τρόφιμα εξήχθησαν στην Ιταλία.

...

Ποια είναι τα αλβανικά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο;

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), τα φαρμακευτικά φυτά, οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, οι ελιές, τα καρπούζια, το λάχανο, τα μανταρίνια, τα γλυκά και τα π...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου