Το ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας το 2024

Το ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας το 2024

Παρά την τουριστική έκρηξη του 2023, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εμφανίζεται επιφυλακτικό για την αλβανική οικονομία. Στην έκθεση παγκόσμιας οικονομικής επισκόπησης του Απριλίου, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Αλβανία το 2024, από 3,3% σε 3,1%.

Η Αλβανία κατατάσσεται πλέον τέταρτη στις έξι χώρες της περιοχής με τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης. Το Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να έχει την υψηλότερη ανάπτυξη (3,8%), ενώ το Μαυροβούνιο και η Σερβία θα ακολουθούν με 3,7% και 3,5% αντίστοιχα. Η Βόρεια Μακεδονία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,7%, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα δει την ισχυρότερη αναθεώρηση προς τα κάτω, με ανάπτυξη 2,4%.

Παρά την επιβράδυνση, η αλβανική οικονομία σημείωσε ετήσια αύξηση 3,44% το 2023, σύμφωνα με το INSTAT. Οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης ήταν οι κατασκευές, τα ακίνητα και η δημόσια διοίκηση, ενώ η βιομηχανία και η γεωργία παρουσίασαν αρνητική τάση.

Παρ' όλα αυτά, η ισχυρή τουριστική σεζόν του 2023, με πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες, δεν κατάφερε να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση. Η πληθυσμιακή κατανάλωση αυξήθηκε μόλις κατά 2,96% το 2023, το χαμηλότερο ποσοστό από την πανδημία. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το δεύτερο εξάμηνο, με την κατανάλωση να αυξάνεται με αργούς ρυθμούς (2,21% το τρίτο τρίμηνο και 1,55% το τέταρτο).

Το ΔΝΤ αποδίδει την αδύναμη κατανάλωση στην υψηλή μετανάστευση, ιδιαίτερα των νέων, και στην αύξηση των τιμών. Η μείωση της εγχώριας αγοραστικής δύναμης δεν φαίνεται να έχει αντισταθμιστεί από τους τουρίστες, οι οποίοι τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και παραμένουν στη χώρα για μικρό χρονικό διάστημα.

Περαιτέρω, το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 3,5% έως το τέλος του 2024, από 4,8% το 2023. Ο στόχος της Τράπεζας της Αλβανίας είναι ο πληθωρισμός να αγγίξει το 3%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να επιδεινωθεί ελαφρώς στο -3,8% του ΑΕΠ, από -3,7% το 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου