Άνοιξε ο διαγωνισμός για τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο Δυρράχιο - Πόγραδετς με ταμείο 450 χιλιάδες ευρώ

Άνοιξε ο διαγωνισμός για τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο Δυρράχιο - Πόγραδετς με ταμείο 450 χιλιάδες ευρώ

Η σιδηροδρομική γραμμή του διαδρόμου VIII, που ξεκινά από το Δυρράχιο και καταλήγει στο Πόγραδετς, θα είναι ηλεκτρική. Οι Αλβανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ανοίξει τον διαγωνισμό με περιορισμένο κεφάλαιο 450 χιλ. ευρώ, για τη μελέτη ηλεκτροδότησης της γραμμής αυτής, ενώ η προθεσμία αποδοχής προσφορών είναι η 3η Ιουνίου 2024.

Η διαδικασία έχει ανοίξει στον ιστότοπο δημοσίων συμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το έργο χρηματοδοτείται μέσω επιχορήγησης από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο σύμβουλος θα πρέπει να πραγματοποιήσει επιτόπιες μετρήσεις μεταξύ Δυρραχίου και Πόγραδετς, σε συνεργασία με τον αναθέτοντα φορέα και τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές. Εν τω μεταξύ, το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Για τη σιδηροδρομική αυτή γραμμή, πριν από λίγο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι προσφέρει τεχνική υποστήριξη για την προετοιμασία του έργου στα τμήματα Δυρράχιο - Rrogozhin και Rrogozhin - Πόγραδετς. Επίσης, για το τμήμα από το Δυρράχιο έως το Rrogozhin, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε επιχορήγηση 62 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της επένδυσης υπολογίζεται στα 120,5 εκατ. ευρώ.

Η σιδηροδρομική γραμμή του έργου αποκατάστασης ακολουθεί την υπάρχουσα και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται τα τρένα να έχουν ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα. Ο σιδηροδρομικός διάδρομος VIII ξεκινά από το Δυρράχιο προς το Πόγραδετς, όπου συνδέεται με τα Σκόπια, στο χωριό Λιν. Πριν από λίγο καιρό αυτός ο διάδρομος εντάχθηκε στο κύριο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, γνωστό ως ΔΕΔ Τ, δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότησή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου