Αλβανία: Δραματική μείωση των γεννήσεων, ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον

Αλβανία: Δραματική μείωση των γεννήσεων, ανησυχητικές προβλέψεις για το μέλλον

Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, το 2023 σημαδεύτηκε από τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων στην Αλβανία από το 1934, με μόλις 22.210 μωρά να έρχονται στον κόσμο.

Η δραματική αυτή μείωση αγγίζει ιστορικό χαμηλό και αγγίζει 19% λιγότερα μωρά από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Παρά την επιθυμία των γυναικών για τεκνοποίηση, η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση. Έρευνα του 2018 έδειχνε ότι μια μέση γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία ήθελε πάνω από δύο παιδιά, με 100 γυναίκες να επιθυμούν 250 γεννήσεις. Σήμερα, 100 γυναίκες φέρνουν στον κόσμο μόνο 121 παιδιά, αριθμός ανησυχητικά χαμηλός.

Η Αλβανία κατέχει μάλιστα την πρωτιά στην Ευρώπη όσον αφορά τη μείωση της γονιμότητας από το 2021 έως το 2022. Το ποσοστό γονιμότητας έπεσε από 1,71 παιδιά ανά γυναίκα το 2012 σε 1,21 το 2023.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην δραματική αυτή μείωση, όπως η αναβολή του γάμου, η εστίαση στην καριέρα και η οικονομική δυσχέρεια. Το 2022, η μέση ηλικία γέννησης αυξήθηκε στα 29,5 έτη, ενώ ανησυχία προκαλεί και η επιδείνωση της αναλογίας φύλων, με 107 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια.

Η ραγδαία μείωση των γεννήσεων θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Αλβανίας, καθώς ο πληθυσμός οδεύει προς δραματική συρρίκνωση. Η έλλειψη γυναικών, βασικού πυλώνα της αναπαραγωγής, διογκώνει το πρόβλημα, αφήνοντας αβέβαιο το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε και:

...

Eurostat: Αργυρόκαστρο και Κορυτσά με τη μεγαλύτερη μείωση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη το 2021

Η μετανάστευση και η γήρανση μειώνουν ραγδαία τον πληθυσμό της Αλβανίας. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το Αργυρόκαστρο και η Κορυτσά κατατάχθηκαν μεταξύ των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με τη μεγαλύ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου