Αποζημιώσεις περιουσιών στην Αλβανία: Εκατοντάδες αιτήσεις σε αναμονή

Αποζημιώσεις περιουσιών στην Αλβανία: Εκατοντάδες αιτήσεις σε αναμονή

Τα αλβανικά ιδρύματα έχουν στείλει εκατοντάδες επιστολές στην Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας (ASHK) ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το εάν περιουσιακά στοιχεία που ενδιαφέρουν επενδύσεις ή ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονταν στον κατάλογο επιστροφής ή αποζημίωσης.

Η ASHK στην ετήσια έκθεσή της πέρυσι αναφέρει ότι το ενδιαφέρον ήταν από κεντρικούς και τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Επενδυτικής Ανάπτυξης, των Δήμων, ακόμη και του Πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, έχουν σταλεί 533 επίσημα αιτήματα που ζητούν διάφορα στοιχεία.

Η πρώτη είναι η Αλβανική Υπηρεσία Ανάπτυξης Επενδύσεων (AIDA) με 44 έγγραφα, όπου παρέχονται πληροφορίες για διάφορους τομείς στους οποίους έχουν προταθεί επενδύσεις από την επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας, της οικονομίας, εάν υπάρχουν αποφάσεις που στοχεύουν στην αναγνώριση, επιστροφή ή αποζημίωση ιδιότητες .

Δεύτερον, ο Κρατικός Κτηματολογικός Οργανισμός, 369 έγγραφα, όπου παρέχονται πληροφορίες για το αν υπάρχουν αποφάσεις για ορισμένα ακίνητα με αντικείμενο την αναγνώριση, την επιστροφή ή την αποζημίωση των ακινήτων. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται για το λόγο ότι διαφορετικά υποκείμενα έχουν υποβάλει αίτηση στην ASHK για τη διαδικασία μεταβίβασης κυριότητας και εγγραφής ακινήτων κτισμένων έως 10.08.1991.

Τρίτον, υπάρχουν διάφοροι δήμοι με 19 επιστολές, όπου δίνονται πληροφορίες κυρίως εάν δασικά οικόπεδα, που βρίσκονται στη δασική οικονομία, έχουν αντιμετωπιστεί με αποφάσεις αναγνώρισης, απόδοσης ή αποζημίωσης ιδιοκτησίας. Οι δημόσιες εταιρείες όπου ζητήθηκε επιβεβαίωση εάν σε διάφορα ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης υπάρχουν αποφάσεις για αναγνώριση αποζημίωσης επιστροφής ή ιδιοκτησίας και επιβεβαίωση για την τιμή της επιφάνειας της κρατικής ιδιοκτησίας βάσει της ΚΥΑ 89 της 02.03.2016.

Τέταρτον, το Υπουργείο Άμυνας, 4 επιστολές σχετικά με διάφορα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες μίσθωσης, όπου δόθηκαν πληροφορίες για το εάν υπάρχουν αποφάσεις για αναγνώριση, απόδοση/αποζημίωση ιδιοκτησίας ή δικαίωμα προτίμησης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΣΚ για το 2023, η ζήτηση προέρχεται από κεντρικούς και τοπικούς φορείς, όπως:

  • Οργανισμός Επενδυτικής Ανάπτυξης: 44 έγγραφα, με ερωτήματα εστιασμένα σε διάφορους τομείς στους οποίους έχουν προταθεί επενδύσεις (τουρισμός, ενέργεια, οικονομία).
  • Κρατικός Κτηματολογικός Οργανισμός: 369 έγγραφα, με αιτήματα για ύπαρξη αποφάσεων αναγνώρισης, επιστροφής ή αποζημίωσης για συγκεκριμένα ακίνητα.
  • Δήμοι: 19 επιστολές, εστιάζοντας σε δασικά οικόπεδα και τυχόν αποφάσεις αναγνώρισης, απόδοσης ή αποζημίωσης ιδιοκτησίας.
  • Δημόσιες Εταιρείες: αιτήματα για ύπαρξη αποφάσεων αναγνώρισης, επιστροφής ή αποζημίωσης για ακίνητα που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, καθώς και για την αξία της επιφάνειας της κρατικής ιδιοκτησίας.
  • Υπουργείο Άμυνας: 4 επιστολές, σχετικά με περιουσιακά στοιχεία και τυχόν αποφάσεις αναγνώρισης, απόδοσης/αποζημίωσης ιδιοκτησίας ή δικαίωμα προτίμησης.
  • Ιδιώτες: 31 αιτήματα, με ερωτήματα για ύπαρξη εγκεκριμένων αποφάσεων αναγνώρισης, αποκατάστασης ή αποζημίωσης περιουσίας.
  • Γραφείο Πρωθυπουργού: 3 επιστολές, ζητώντας γνωμοδότηση για σχέδια αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Τομέας Νομικής Εκπροσώπησης: 126 αιτήματα, για αξιολόγηση τεχνικο-νομικής τεκμηρίωσης και ανάλυση πραγματογνωμοσύνης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου