Gunvor: Αλβανία, δωροδοκίες και πρόστιμο ρεκόρ 660 εκατομ. δολαρίων

Gunvor: Αλβανία, δωροδοκίες και πρόστιμο ρεκόρ 660 εκατομ. δολαρίων

Η Gunvor Group, ένας από τους κορυφαίους εμπόρους πετρελαίου στον κόσμο, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου με δωροδοκίες και ύποπτες συμφωνίες, το οποίο εκτυλίχθηκε στην Αλβανία. Η εταιρεία ομολόγησε ότι δωροδόκησε κυβερνητικούς αξιωματούχους του Εκουαδόρ για να εξασφαλίσει συμβόλαια πετρελαίου, και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 660 εκατομμυρίων δολαρίων.

...

Πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ χρωστά το διυλιστήριο ARMO στο αλβανικό δημόσιο

Το αλβανικό διυλιστήριο πετρελαίου, ARMO, μια εγκατάσταση που κληρονομήθηκε από την κομμουνιστική περίοδο για την επεξεργασία πετρελαίου, έχει αποσυναρμολογηθεί για σιδερικά τα τελευταία χρόνια, αλλά ...
Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι η Gunvor δραστηριοποιήθηκε στην Αλβανία με αμφιλεγόμενους τρόπους. Ο ιδιοκτήτης της Gunvor, Torbjörn Törnqvist, φέρεται να είχε συναντήσεις κρυφά με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τρεις φορές, σε μια περίοδο που η εταιρεία δωροδοκούσε αξιωματούχους σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, η Gunvor φέρεται να χρηματοδότησε την επανεκκίνηση της ARMO, της κρατικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου, μέσω της Tosk Energy, μίας εταιρείας με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Tosk Energy φέρεται να πλήρωσε 18,5 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά στην Bankers Petroleum, για να εξασφαλίσει την προμήθεια αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο.

Παρά το γεγονός ότι η Gunvor βρισκόταν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, η αλβανική κυβέρνηση επέτρεψε στην εταιρεία να επενδύσει στην ARMO, θέτοντας σε κίνδυνο τον εθνικό πλούτο και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η επαναφορά της ARMO λειτούργησε ζημιογόνα για τον αλβανικό προϋπολογισμό, καθώς μέσω αυτής αποφεύχθηκαν φόροι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και η Icare Holding, εταιρεία με διοικητικό δυναμικό που σχετίζεται με την Tosk Energy. Η Icare Holding φέρεται να απέκτησε το 40% των μετοχών του αποτεφρωτήρα των Τιράνων, εγείροντας ερωτήματα για το πού διοχετεύονται τα κέρδη από την επεξεργασία καυσίμων.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει χρηματοδότηση του αποτεφρωτήρα από ρωσικές εταιρείες, θέτοντας ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας.

Το σκάνδαλο της Gunvor στην Αλβανία φέρνει στο φως ανησυχητικές πρακτικές και σκιώδεις συμφωνίες που αγγίζουν στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών κρίνεται επιτακτική, προς όφελος της διαφάνειας και της υγιούς ανάπτυξης της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου