Αποτεφρωτήριο των Τιράνων: Οι έρευνες αποκαλύπτουν παραβιάσεις και διασυνδέσεις με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες

Αποτεφρωτήριο των Τιράνων: Οι έρευνες αποκαλύπτουν παραβιάσεις και διασυνδέσεις με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες

Στην Αλβανία, οι έρευνες της Ειδικής Εισαγγελίας για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων, που οδήγησαν στην έκδοση 15 ενταλμάτων σύλληψης, αποκάλυψαν σειρά παρατυπιών στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση της παραχώρησης στη νικήτρια εταιρεία. Εκτός από τις νομικές παραβάσεις, σχεδόν όλη η πρακτική έγινε σε συνεργασία με τους δύο επιχειρηματίες Klodian Zoto και Mirel Mërtiri, δικαιούχους της παραχώρησης.

Όπως και στις περιπτώσεις του Ελμπασάν και του Φιέρι, έτσι και για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, ο κρατικός μηχανισμός ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία των επιχειρηματιών Ζότο και Μέρτιρι. Οι Εισαγγελικές Πράξεις αποδεικνύουν ότι ήταν αυτοί που ήλεγχαν την όλη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί φρόντισαν να κλείσουν τις διαδικασίες χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με τα συμφέροντα των δύο επιχειρηματιών.

Στην επίσημη ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η εταιρεία «Integrated Energy BV», στην οποία μέτοχος είναι και η εταιρεία «Integrated Technology Services» που ανήκει στο Zoto, γνώριζε τις συνθήκες του ανταγωνισμού πριν ανακοινωθεί η διαδικασία της παραχώρησης».

Ομοίως, η εν λόγω εταιρεία «εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα έγγραφα που έπρεπε να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν και κατά τη διαδικασία παραχώρησης, προκειμένου να ανακηρυχθεί η εταιρεία αυτή νικήτρια».

Ακόμη και τα έγγραφα παραχώρησης, αποδεικνύεται «ότιέχουν συνταχθεί από υπαλλήλους του Zoto, οι οποίοι στη συνέχεια τα έστειλαν στους υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ενώ οι υπολογισμοί κόστους στη μελέτη σκοπιμότητας, ελήφθησαν -σύμφωνα με την Ειδική Εισαγγελία- από τη μελέτη σκοπιμότητας της προτείνουσας εταιρείας «Integrated Energy BV», χωρίς να γίνει καμία εξακρίβωση ως προς τη γνησιότητά τους». Κάτι που οδήγησε σε διόγκωση του κόστους που αναγκάζονται να πληρώσουν σήμερα οι δήμοι της Περιφέρειας Τιράνων.

Η σύνδεση των επιχειρηματιών με τους πρώην επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπουργό Λευτέρ Κόκα και τον τότε γενικό γραμματέα Alqi Blako, φαίνεται πως ήταν τόσο ισχυρή που οι τελευταίοι δεν ανησυχούσαν καν για το γεγονός ότι η εταιρεία «Integrated Η Energy BV», με έδρα την Ολλανδία, δεν είχε εγγραφεί ως υποκείμενο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπως ορίζει ο νόμος.

Αν και το γεγονός αυτό επισημάνθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τον τότε Υπουργό Επικρατείας, στις 15 Νοεμβρίου 2016, οι διαδικασίες συνεχίστηκαν, παρά το γεγονός ότι έγιναν παρατηρήσεις και από το υπουργείο Οικονομικών και το Υπ. της Δικαιοσύνης.

Και σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, η κυβέρνηση ενέκρινε τη χορήγηση του μπόνους του 8 τοις εκατό σε μια μη εγγεγραμμένη εταιρεία. Εξάλλου, σύμφωνα με τις πράξεις της Εισαγγελίας, η οριστική σύμβαση δεν σχετίζεται με την «Integrated Energy BV», αλλά με την «Integrated Energy BV SPV», που καταχωρήθηκε την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, στις 31 Αυγούστου 2017.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι για αρκετά συνεχόμενα χρόνια ο πρώην υπουργός Κόκα είχε ως εξωτερικό σύμβουλο έναν πρώην υπάλληλο του, ο οποίος δεν πληρωνόταν από το υπουργείο, αλλά με παρέμβαση του Μπλάκο απασχολούνταν εικονικά. στην εταιρεία του Ζότο, όπου λάμβανε τις μηνιαίες πληρωμές.

Ο Μπλάκο αποδεικνύεται ότι ωφελήθηκε σχεδόν 120.000 ευρώ. Ο πρώην σοσιαλιστής βουλευτής έχει ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν, ενώ κρίθηκε αθώος για την υπόθεση του Φίερι. Τώρα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα κατηγορία της διαφθοράς σε δύο υποθέσεις. Ίδια κατάσταση για τους δύο επιχειρηματίες Zoto και Mërtiri σε βάρος των οποίων υπάρχει ένα βουνό από άλλες κατηγορίες, καθώς και ο πρώην υπουργός Κόκα, καταδικασμένος με δύο διαφορετικές αποφάσεις και τώρα πάλι με την κατηγορία της «Κατάχρησης καθήκοντος».

Κατηγορία που επιβαρύνει άλλα 11 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μέλη της επιτροπής παραχώρησης. Ανάμεσά τους η πρώην νομική διευθύντρια του υπουργείου Περιβάλλοντος, Alba Thoma, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Δημοσίων Έργων στον Δήμο Τιράνων, Taulant Tusha.

...

Το SPAK εξέδωσε 15 εντάλματα σύλληψης για υπαλλήλους του Δήμου Τιράνων - Χειροπέδες και στον Διευθυντή Δημοσίων Έργων

Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων εξέδωσε το SPAK το απόγευμα της Παρασκευής.  Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Taulant Tusha, διευθυντής Δημοσίων Έργω...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου