Διαμάχη για φωτοβολταϊκό πάρκο στους Αγίους Σαράντα: Αμφισβήτηση ιδιοκτησίας, πιέσεις και περιβαλλοντικές ανησυχίες

Διαμάχη για φωτοβολταϊκό πάρκο στους Αγίους Σαράντα: Αμφισβήτηση ιδιοκτησίας, πιέσεις και περιβαλλοντικές ανησυχίες

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Δήμος της Αγίων Σαράντα ενέκρινε αιφνιδιαστικά ένα προσχέδιο απόφασης για τη μίσθωση 60 στρεμμάτων γης σε ιδιώτη, ο οποίος πρότεινε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Νίβιτσα.

Το έργο κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου έχει αντιμετωπιστεί με έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, ιδιαίτερα από εκείνους του χωριού Νίβιτσας. Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις του πάρκου στο οικοσύστημα μιας περιοχής με υψηλό τουριστικό δυναμικό, στο επίκεντρο των αντιρρήσεων βρίσκεται η ιδιοκτησία της γης.

...

Άγιοι Σαράντα: Μάχη στο δημοτικό συμβούλιο για τη μίσθωση 60 στρεμμάτων γης για φωτοβολταϊκά

Η Δημοτική Αρχή Αγίων Σαράντα επιχειρεί την Πέμπτη, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να περάσει απόφαση για τη μίσθωση έκτασης 60 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Πρόκειται για τμήμα...

Το εν λόγω ακίνητο καταχωρήθηκε στην ιδιοκτησία του Δήμου στις 10 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, μόλις 10 ημέρες πριν από την υποβολή του αιτήματος για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Ωστόσο, δεκάδες οικογένειες από το χωριό ισχυρίζονται ότι ο Δήμος έχει νοθεύσει τα έγγραφα ιδιοκτησίας, καθώς το ακίνητο ανήκει σε αυτούς. Βάσει των ισχυρισμών των κατοίκων, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Δικαστήριο αποφάσισε τον αποκλεισμό του ακινήτου μέσω συντηρητικής κατάσχεσης.

Ποια εταιρεία βρίσκεται πίσω από το έργο;

Παρά τις αντιρρήσεις και την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Δήμοςδεν έχει αποσύρει το έργο και για μήνες κρατούσε μυστικό το όνομα της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από αυτό. Μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης, η εταιρεία που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο ονομάζεται Park Sol Energy. Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ανήκει σε δύο επιχειρηματίες. Πρόκειται για τους Paqsor Buzi και Agim Xhindoli, οι οποίοι κατέχουν από 50% των μετοχών.

Ο πρώτος είναι ισχυρός επιχειρηματίας στον τομέα των κατασκευών, ο οποίος έχει κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από δημόσια έργα μέσω της εταιρείας του GPG. Ο δεύτερος επίσης, διαθέτει αρκετές εταιρείες σε διαφορετικούς τομείς.

Αντιδράσεις κατοίκων και εξελίξεις

Η εταιρεία των δύο επιχειρηματιών σκοπεύει να κατασκευάσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο οικόπεδο που θα νοικιάσει από τον Δήμο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το προσχέδιο απόφασης δεν έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω των έντονων αντιδράσεων των πολιτών. Προγραμματισμένο να ψηφιστεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, ο Δήμος απέσυρε ξανά το προσχέδιο απόφασης για το φωτοβολταϊκό πάρκο από την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου. Όμως, οι κάτοικοι φοβούνται ότι η απόφαση θα περάσει, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ασκούνται πιέσεις στα μέλη του Συμβουλίου από ανώτερες δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου